OSG start na zomer praktijkonderwijs

Texelse leerlingen die het advies krijgen om na de basisschool naar het praktijkonderwijs te gaan, kunnen vanaf volgend schooljaar op Texel blijven.

De OSG in Den Burg start na de zomer met een nieuwe combinatieklas waarin praktijkonderwijs en vmbo-basis worden gecombineerd. Dat betekent dat leerlingen voor het praktijkonderwijs na groep 8 niet meer per definitie naar De Pijler in Den Helder hoeven te gaan. Volgens rector-bestuurder Corrie Setz van de OSG hoeven de kinderen dan geen uitzondering meer te zijn, maar gaan ze samen met hun leeftijdgenoten naar het middelbaar onderwijs.

In de nieuwe combinatieklas hoeven de leerlingen pas na twee jaar te kiezen of ze doorgaan met praktijkonderwijs of vmbo-basis. Setz: “Dat is ideaal voor leerlingen praktijkonderwijs die met wat extra tijd en aandacht misschien tóch vmbo-basis kunnen en willen doen. Het kan ook een uitkomst zijn voor leerlingen vmbo-basis die op hun tenen lopen. Zij krijgen in de combinatieklas straks extra tijd om maximaal te groeien.”

In de nieuwe klas wordt samengewerkt door vmbo-leraren van de OSG en leraren praktijkonderwijs van De Pijler. Volgens directeur Marcel Paragsingh van De Pijler zijn de leraren van de OSG experts in vmbo-onderwijs en weten de leraren van De Pijler "hoe ze leerlingen kunnen helpen hun hart te volgen en hun talenten te ontwikkelen.”

De nieuwe klas kwam tot stand door bereidwilligheid van de besturen van de OSG en De Pijler om de combinatieklas op te zetten. Er zijn nog niet veel plekken in Nederland waar praktijkonderwijs en vmbo-basis op een dergelijke manier samenwerken. Volgens Ton de Jong, algemeen directeur en bestuurder van De Pijler zijn leerlingen met ‘slimme handen’ op Texel onmisbaar. “Net als iedereen hebben zij recht op passend onderwijs dichtbij huis. Onderwijs waarin zij ruimte voor ontwikkeling krijgen.”

Voor Texelse leerlingen die nu al naar het praktijkonderwijs in Den Helder gaan, verandert er niet veel. Wat wel verandert is dat zij, wanneer ze stage lopen op Texel, voortaan op het eiland zelf worden begeleid en daarvoor niet meer naar Den Helder hoeven te reizen.