Hoofdweg in polder Eierland.
Hoofdweg in polder Eierland. Foto: Jeroen van Hattum

PvdA: spaarpalen langs Hoofdweg

Het was een sympathiek en goedbedoeld idee van de PvdA: 'spaarpalen' in plaats van flitspalen langs de Hoofdweg plaatsen om weggebruikers te belonen voor het hanteren van de maximaal snelheid van 60 kilometer per uur.


Voor elke automobilist die zich aan de snelheid houdt, wordt (door de gemeente) met behulp van de paal een klein bedrag voor een goed doel of lokaal initiatief gespaard. Of het plan - dat in andere delen van het land met succes is uitgevoerd - enig kans van slagen heeft, is de vraag.


Op Facebook kreeg het idee voor spaarpalen langs de Hoofdweg meteen van alle kanten de wind van voren en het college reageerde met enige terughoudendheid. De laatste zei het idee sympathiek te vinden, maar geen prioriteit te geven omdat spaarpalen naar verwachting veel werk gaan opleveren.


De PvdA had een artikel gelezen over de spaarpaal (Safety-safe) en het leek de sociaaldemocraten aan de hand daarvan een goed idee om dergelijke palen mogelijk ook langs de Hoofdweg te plaatsen. Daar geldt sinds kort een nieuwe maximum snelheid van 60 in plaats van 80 kilometer per uur.


De spaarpaal wordt aan de overkant veelal ingezet in woonwijken om de onderlinge samenhang te verbeteren en om gezamenlijk geld te sparen en dat is volgens het college toch ook wat anders dan het plaatsen van spaarpalen buiten de bebouwde kom zoals aan de Hoofdweg.