Afbeelding
Foto: Helen Zandstra

Uit de school geklapt

Waar slaapt de zon?

De kleuters voerden laatst een mooi kringgesprek naar aanleiding van een verhaal over waar de zon slaapt. Veel kinderen konden vertellen over de zon zien zakken in de zee, misschien slaapt daar de zon? Maar dan wist een ander kind te vertellen dat de zon dan schijnt op een andere plek op aarde en een ander kind kwam tot de conclusie dat de zon eigenlijk nooit slaapt want het is altijd ergens dag. In zulke gesprekjes proberen we ruimte te laten voor de eigen waarnemingen van kinderen en dan komen de mooiste gesprekken op gang!


Dit kringgesprek laat zien hoe kinderen de ritmes in de natuur beleven. In de kleuterklas van de Vrije School werken we rondom deze ritmes, met ons aanbod sterk verbonden met de wisselingen van de seizoenen. Op het schoolplein groeit er van alles, de kinderen kunnen blaadjes vegen en bloembollen poten in de herfst, bloemenboeketjes plukken in de lente en appels plukken aan het einde van de zomer. Zo kunnen kinderen de veranderingen in de natuur zelf ontdekken. Wij laten de kinderen ook ritme beleven in het dagelijks leven. Zo heeft elke dag een eigen ritme, met liedjes die we zingen bij het dagbegin, opruimen, naar buiten lopen, eten en naar huis gaan. Het vieren van jaarfeesten door het jaar heen is ook een ritmisch proces en de kinderen beleven het jaarfeest elk jaar op een iets andere manier, passend bij hun leeftijdsfase. Bijv. met het dansen om de meiboom waarbij de kleuters dromerig rondlopen met een eigen lint en de oudste kinderen ingewikkelde vlechtpatronen maken.


Ritme zit in alles, van je ademhalen tot het hogere wiskunde. In muziek, gedichten en tafels leren. Het slapen van de bomen, planten en dieren in de winter en het wakker worden in het voorjaar. Zaaien en oogsten. Momenten van inspanning en ontspanning. Waken en slapen. Door hier rekening mee te houden in ons onderwijs willen wij de kinderen ritmegevoel laten ontwikkelen en mee leren bewegen met de ritmes van de natuur.


Helen Zandstra

Kleuterleidster Stella Maris Vrije School