Omring werkt aan realisatie van 'groen verpleeghuis' op Texel

Het nieuwe verpleeghuis dat Omring Texel wil gaan bouwen op de hoek van de Beatrixlaan en de Gasthuisstraat in Den Burg (locatie Vrije School) moet een volledig duurzaam verpleeghuis worden.

Dat heeft Katrijn van der Vlerk, regiomanager van Omring op Texel, laten weten. Het moet het eerste groene verpleeghuis van de zorgorganisatie worden. De nieuwbouw krijgt 53 appartementen. Zodra er groen licht is vanuit de gemeente met betrekking tot de aanschaf van de grond, wordt er volgens Omring in overleg met de Cliëntenraad gewerkt aan het definitief ontwerp voor de locatie Vrije School Stella Maris. Hierbinnen valt ook het ontwerp voor de buitenruimte van de nieuwbouw, inclusief parkeren. “Op Texel willen we alle ingrediënten van duurzaamheid waar we als Omring tot nu ervaring mee hebben opgedaan, bij elkaar laten komen. Met deze nieuwbouw wil Omring een showcase op het gebied van duurzaamheid en gezondheid neerzetten.”

De zorgorganisatie zegt met een groen verpleeghuis te willen werken aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en andere organisaties te willen inspireren om met de transitie naar een nieuwe economie aan de slag te gaan. De nieuwbouw wordt geheel vanuit Omring begeleid en daarnaast is er een nauwe samenwerking met de Coalitie Positieve Gezondheid Texel en met Fame Projectontwikkeling uit Zwolle.


Verpleeghuis Hollewal blijft voorlopig in zijn huidige vorm bestaan. Pas nadat de huidige bewoners zijn verhuisd naar de nieuwe locatie (medio 2023/2024) start daar een herontwikkeling. "De huisvesting van deze locatie moet de komende jaren ingrijpend gemoderniseerd worden. Hiervoor zal de komende maanden een plan worden uitgewerkt waarover Omring in gesprek gaat met de gemeente.” De Vrije School krijgt een nieuw onderkomen in het nieuwe onderwijscentrum (de Skool) dat aan de Emmalaan wordt gebouwd.