emmalaan
emmalaan Foto: Jeroen van Hattum

Wat ik zeggen wou

Belijnde Emmalaan

Nu heeft gemeente besloten om de gewraakte fietsstraat ofwel de Emmalaan van ononderbroken lijnen te voorzien plus waarschuwende verkeersborden te plaatsen teneinde de 'eventuele' automobilisten te verhinderen om ter plaatse aanwezige fietsers trachten in te halen. Daar is de Emmalaan niet voor bestemd. Hieruit blijkt zeer duidelijk dat gemeente de bestaande door driekwart van de Texelaars afgekeurde fietsstraat wenst te handhaven, daarbij gesterkt door een overkants onderzoeksbureau.


Zoals ondergetekende reeds meermalen heeft verkondigd, wacht de gemeente eerst tot na de zomer van 2022 het lagere scholencomplex 'De Skool' is geopend en daar dagelijks zo’n slordige zeshonderd (600!!) basisschoolkinderen over de fietsstraat hun weg naar school dienen te vinden. Er moeten eerst ongelukken gebeuren…


Het wordt hoog tijd dat het huidige tot wandelpad gebombardeerde fietspad langs de OSG, “De Skool” en Tennisvereniging Deuce terug wordt veranderd tot een veilig fietspad voor de Texelse schooljeugd, liefst met aan de ijsbaanzijde ook een veilig fietspad, zoals dat ook is gerealiseerd vanaf rotonde Waalderstraat richting Waalderweg evenals vanaf rotonde Emmalaan/Elemert/Beatrixlaan richting rotonde Pontweg aan beide zijden van de verkeers(auto)weg. Er is in de loop der tijden niet voor niets gekozen voor in het midden de rijweg voor autoverkeer, daarnaast fietspaden voor fietsers en brommers en tenslotte wandelpaden voor voetgangers. Bij gevaarlijke oversteekplaatsen worden zebra’s gesitueerd.


Het zou de gemeente sieren als dit scenario op de Emmalaan ook zal worden gerealiseerd. Honderden verontruste ouders rekenen op uw medewerking!


Co van Heerwaarden,

Den Burg