Met de klok mee: Cees Bakker, Martin Betsema, Arie de Ligt en Ger de Jong die koninklijk onderscheiden zijn.
Met de klok mee: Cees Bakker, Martin Betsema, Arie de Ligt en Ger de Jong die koninklijk onderscheiden zijn. Foto's Dirk Kalverboer

Hulde van koning voor alle inzet

Arie de Ligt, Ger de Jong, Martin Betsema en Cees Bakker zijn afgelopen maandag bij de jaarlijkse Lintjesregen door burgemeester Michiel Uitdehaag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor het jarenlang doen van vrijwilligerswerk.

Burgemeester Uitdehaag kon vanwege de coronamaatregelen niet zelf de lintjes op de kleding van de bewoners spelden. Hij gaf de koninklijke onderscheidingen daarom aan echtgenotes Fia de Ligt, Marianne de Jong, Carla Betsema en Astrid Daalder. Zij speldden de lintjes op de kleding van hun echtgenoten. Ook kregen de echtgenotes een bos bloemen voor hun steun en toeverlaat en die werd hen overhandigd door hun mannen.


De eerste onderscheiding was voor Arie de Ligt uit Den Burg. Hij zet zich al dertig jaar in als vrijwilliger bij diverse organisaties in Den Burg en Oudeschild. Van 1990 tot heden is hij kerkrentmeester bij de Protestantse Gemeente Den Burg. Zijn specialiteit is het beheer van monumentale gebouwen. Hij organiseert het hele proces rondom onderhoud en verbouwingen van de kerk en andere gebouwen van de kerkgemeente. Daarnaast regelt hij de aanvragen van subsidies, het overleg met diverse partijen, opdrachtverlening, werkplanning, het bewaken van de planning en het budget en verantwoording naar subsidieverleners. Hij was was ook bestuurslid van Volkstuinvereniging Den Burg (voorzitter en vicevoorzitter) en vervulde hij alle taken die hierbij horen. Vanaf 2007 tot heden is hij vrijwillig molenaar bij molen De Traanroeier in Oudeschild. Hij houdt samen met de andere vrijwilligers de molen draaiend en hij vertelt de bezoekers verhalen over het ambacht en alles wat hierbij komt kijken. In 2009 slaagde hij voor het molenaarsexamen.


De tweede die een lintje kreeg, was Ger de Jong uit Oosterend. Hij zet zich al 62 jaar in als vrijwilliger bij diverse organisaties in Oosterend. Zo was hij van 1954 tot 1984 secretaris en voorzitter van Gymnastiekvereniging Oosterend. Hij was een voorzitter die iedereen wist te enthousiasmeren, maar ook opbouwende kritiek gaf. Bij de uitvoering van taken hielp hij volop mee. Van 1975 tot 1989 was hij als voorzitter, kerkrentmeester/ kerkvoogd en scriba lid van de kerkenraad in Oosterend. Hij is nog steeds betrokken bij het opstellen van het onderhoudsplan van de kerk.


Michiel Uitdehaag spreekt vol trots over de vier Texelaars

Sinds 1976 is hij betrokken bij het onderhoud van het kerkhof van de Maartenskerk. Naast het onderhoud van de graven en alles wat daarbij hoort, verzorgt hij ook de volledige administratie van dit kerkhof. Hij heeft hierover contact met de nabestaanden en de uitvaartondernemers. Het onderhoud van de graven doet hij samen met andere vrijwilligers. Hij zorgt ervoor dat alles wat hiervoor nodig is er is of aangeschaft wordt.

De derde onderscheiding werd overhandigd aan Martin Betsema uit Den Burg. Hij zet zich al 29 jaar in als vrijwilliger bij de KNRM reddingstation in De Cocksdorp. Van 1992 tot 1995 was hij opstapper van de Beursplein 5 en van 1995 tot 2004 was hij motordrijver bij de KNRM. In die rol zorgde hij onder meer voor onderhoud van de motoren van de reddingboot en de elektrische- en de hydraulische installatie. Sinds 2004 is Betsema plaatsvervangend schipper van de Beursplein. In die rol geeft hij operationeel leiding aan het reddingstation en is hij verantwoordelijk voor het gezag aan boord van de reddingboot. Sinds 2010 is hij eveneens SAR Liason wat inhoudt dat hij bij grote incidenten op het water overleg voert met andere instanties. Martin Betsema heeft tot nu toe deelgenomen aan 417 acties waarbij in totaal 810 mensen veilig aan wal werden geholpen. Voor de hulpverlening tijdens de Dakota-ramp in 1996 kreeg hij een Tevredenheidsbetuiging.


De vierde onderscheiding werd gegeven aan Cees Bakker uit De Koog. Hij zet zich al 26 jaar in als vrijwilliger bij de KNRM in De Koog. Hij was daar van 1995 tot 2014 opstapper en sinds 2014 is hij plaatsvervangend schipper op de reddingboot. Bij het reddingstation zorgt hij ervoor dat materieel en materiaal goed onderhouden zijn net als het boothuis/bemanningsverblijf. "Tijdens acties, oefeningen en andere vaartochten is hij verantwoordelijk voor de veiligheid van het schip, de bemanning en de passagiers. Cees Bakker heeft tot nu toe deelgenomen aan 592 acties van de KNRM waarbij hij 686 mensen veilig aan wal heeft geholpen. Voor zijn hulpverlening tijdens de Dakota-ramp kreeg hij eveneens een Tevredenheidsbetuiging.


Dirk Kalverboer