Cor Zijm voor zijn niet brandende meierblis, maar toch bij het vuur.
Cor Zijm voor zijn niet brandende meierblis, maar toch bij het vuur. Foto: Anton en Manuela Bakker

Cor Zijm: "Tradities als de meierblis mogen niet verloren gaan"

"Deze 31-ste Meierblis een traditie op mijn land, door Corona uitstel. Dat is balen, maar geen afstel. Op naar 2022. Cor"

De tekst die Cor Zijm (64) uit Den Hoorn op het bord op zijn meierblis heeft, is duidelijk. Uiteindelijk zal de blis gewoon branden. "Ik ben ooit begonnen met mijn eigen meierblis in mijn eentje. Toen mijn toenmalige buren Nel Velo en Herman Willemsen dat hoorde, kwamen ze ook. Daar kwamen Kees en Margo Bakker bij en de groep werd groter. Het zou denk ik de 31ste keer zijn geweest. Ik vind het belangrijk dat er aandacht blijft voor de meierblis en voor het individu in het algemeen. Er wordt teveel van bovenaf besloten. Zie dit als een kleine daad van verzet", vertelt de karakteristieke Texelaar.


Net als vorig jaar bleef zijn terrein aan de Kooiweg nu vuurloos. Er gingen een aantal sparren in brand en ook de kleine vuurkorf brandde, geheel coronaproof. "Als het moet zal ik alleen strijden, maar er zijn meer mensen die vinden dat het nodig is om op te staan, dat weet ik zeker. Alleen laten mensen het niet genoeg horen, dat ligt ook aan de mensen zelf. Ik blijf strijdbaar, ook voor Ouwe Sunderklaas is er straks weer genoeg te speulen."

De redactie legt Cor de vraag voor of hij bang is dat de meierblis nu stiekem verdwijnt nu deze door de coronacrisis voor het tweede jaar op rijd geen doorgang vindt. "Dat weet ik niet, maar ik breng het voor de zekerheid nog extra onder de aandacht. Er worden wel vaker ineens dingen besloten."


Ondanks het feit dat de meierblis niet doorgaat, is Cor goed gemutst. "Ik word niet verplicht leuke dingen te doen, dat is het prettige. Ik hoop wel dat ik volgend jaar weer gewoon met de buurt om het vuur kan zitten, in plaats van in mijn eentje." Onder Cor Zijm vorig jaar.

Cor Zijm