Robin Boerhorst praat over het toerisme en wonen op Texel.
Robin Boerhorst praat over het toerisme en wonen op Texel. Foto: Dirk Kalverboer

“Texel wordt hipper om naartoe te gaan”

Robin Boerhorst (18) uit Den Burg zit momenteel in zijn examenjaar van de havo op OSG De Hogeberg. Hij vertelt over zijn kijk op het toerisme en wonen op Texel. Deel zes van het item: “Jonge Texelaars over het toerisme en wonen op Texel.”

“Texel maakt mijn eiland, omdat ik hier geboren en getogen ben. Daarnaast heb ik hier mijn familie en vrienden, die erg belangrijk voor mij zijn. Het eiland is zich in mijn ogen enorm aan het ontwikkelen, er komen steeds meer interessante innovaties, waardoor het een beetje op een kleine stad begint te lijken. Ik vind dat de gemeente heel goed bezig is.”

Ook het toerisme vindt hij goed gaan op Texel. “Ik denk dat wij blij mogen zijn met het toerisme. Mijn ouders hebben een camping en een winkeltje. Wij zijn toch afhankelijk van het toerisme hier. Zonder toerisme zouden er niet zo veel mooie restaurants zijn en was Texel niet zo geweest zoals het nu is. Er zijn natuurlijk ook wel mindere dingen, maar ik denk dat we dat voor lief moeten nemen, er zijn meer positieve dingen dan negatieve dingen."

Hij vindt het mooi dat de naam van Texel steeds groter wordt door het toerisme. “Texel wordt hipper om naar toe te gaan, er is hier voor elke leeftijdsgroep veel te doen en naar mijn idee trekt het nu ook de jongeren en niet alleen de ouderen.”

Er zijn daarom geen dingen die anders zouden moeten naar zijn idee, alleen moeten we volgens hem op één ding heel zuinig zijn. “We moeten ervoor zorgen dat hier niet teveel gebouwd wordt en dat het dan ten koste zou gaan van de natuur. Er zijn ook heel veel mensen van de overkant die hier naartoe komen om een dagje te fietsen, omdat het hier zo mooi is. Dat is iets waar we trots op moeten zijn.” Robin houdt zich intensief bezig met de toekomst van het toerisme op het eiland. “Ik zou het bedrijf van mijn ouders over kunnen nemen. Momenteel zie ik dat daar toekomst in is, daarnaast denk ik vaak mee over de toekomst van de camping.”

Huizenprijzen

Over de huizenprijzen op Texel heeft hij lichte zorgen. “Als beginner is het vrijwel onmogelijk om op Texel te wonen. Het kan daarom voor een ondernemer een ding zijn waarom ze niet op Texel willen werken of wonen. Ik denk wel dat als je hier echt wilt wonen dat het gewoon kan. Als je iets wilt kan het altijd.” Robin denkt in de toekomst woonachtig te blijven op Texel. “Je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt. Nu sta ik er zeker wel voor open om hier te blijven. Alleen heb ik nog nooit ergens anders gewoond. Ik ga vanaf volgend jaar studeren in Groningen en dan kan ik eventueel altijd nog zeggen of ik de overkant leuker vind dan Texel of niet." Hij verwacht dat de jongeren van nu eerst kijken hoe het ergens anders is, voordat ze beslissen om Texel definitief te verlaten. “Ik verwacht wel dat het merendeel van de jongeren hier wil blijven wonen.”

Om zich heen hoorde hij vaak dat jongeren van zijn leeftijd Texel willen verlaten voor de stad. De reden daarvoor denkt hij te weten. "Die jongeren zijn toe aan een nieuwe uitdaging. Ze willen een ander stukje van het land zien.” Hij denkt wel dat de gemeente er iets aan kan doen om ervoor te zorgen dat jongeren een toekomst hebben op het eiland. "De gemeente zou meer starterswoningen moeten bouwen, waar jongeren een huis kunnen huren, zodat ze vanaf daar kunnen voortborduren op een ander huis. Zeker voor studenten die terugkeren zou dit ideaal zijn, als ze net een baan krijgen en hier willen wonen."