Het verouderde voorzieningengebouw op bungalowpark 't Hoogelandt.
Het verouderde voorzieningengebouw op bungalowpark 't Hoogelandt. Foto: Jeroen van Hattum

"Meer kwaliteit op twee plekken"

Het is al een paar jaar niet bepaald het meest mooie plekje van bungalowpark 't Hoogelandt aan de Californiëweg nabij De Koog. Het voorzieningengebouw waar tot een jaar geleden nog de supermarkt zat, staat er vervallen bij.

Als het aan De Krim ligt, wordt het verouderde gebouw gesaneerd en komen daar op die plek vier nieuwe zomerhuizen voor terug plus op termijn nog maximaal twee andere zomerhuizen elders op het park. Bedoeling is daarvoor 32 slaapplaatsen van De Zeven Provinciën in Oudeschild naar 't Hoogelandt te verplaatsen. Volgens het college voldoet de beoogde verplaatsing niet aan de voorwaarden voor het verplaatsen van slaapplaatsen zoals die zijn opgenomen in de Nota Verblijfsrecreatie.

Volgens die nota is verplaatsing van bestaande recreatieve slaapplaatsen (met de mogelijkheid tot conversie) mogelijk binnen de toeristische concentratiegebieden volgens het 'ja, mits'-principe. Dan moet er onder meer sprake zijn van reeds gerealiseerde en bedrijfsmatig geëxploiteerde slaapplaatsen. Deelverplaatsing van bedden is volgens de nota mogelijk op heel Texel onder de voorwaarden, dat het tot minder verstening leidt en dat alle locaties bedrijfsmatig worden geëxploiteerd.

De slaapplaatsen van De Zeven Provinciën aan de De Ruyterstraat zijn volgens het college niet allemaal bedrijfsmatig in gebruik en er is geen sprake van een duidelijke kwaliteitsverbetering op die locatie. "Er zijn in 2019 ook twee slaapplaatsen toegekend die nooit zijn gerealiseerd." Op de plek van het verouderde voorzieningengebouw van 't Hoogelandt is volgens het college evenmin sprake van een duidelijke kwaliteitsverbetering en niet van de ontstening waarover in de nota voor verblijfsrecreatie gesproken wordt.

In geval van het laatste zou er volgens het college achthonderd vierkante meter aan verouderde bebouwing op 't Hoogelandt verdwijnen en zeshonderd vierkante meter (zes vakantiehuizen van elk maximaal honderd vierkante meter) terugkeren. Volgens Groothuis klopt dat niet in de stukken en worden er vier huizen van elk 80 tot 85 vierkante meter gebouwd. 'Er is dus wel sprake van ontstening." Daarnaast blijven volgens het collegebesluit bouwmogelijkheden voor nieuwe centrale voorzieningen bestaan. "Dat ligt ook anders", aldus Groothuis. "Het is midden op het park tussen de bungalows. Als je op die plek vier nieuwe huizen bouwt, is er geen plek meer om iets van een centraal voorzieningengebouw neer te zetten. Ik vraag me of er iemand van de gemeente ter plekke is wezen kijken."


Aan de De Ruyterstraat is volgens het college ook geen sprake van ruimtelijke kwaliteitsverbetering, omdat De Zeven Provinciën na verplaatsing van een deel van de bedden een ander gebruik zou krijgen in de vorm van een centrum voor coaching en bewustwording. Volgens Groothuis ligt de praktijk anders en biedt verplaatsing van een deel van de bedden De Zeven Provinciën juist de kans om te investeren in het onderhoud en de uitstraling van het pand. Ander discussiepunt tussen college en De Krim is de 25-procentsregeling voor kwaliteitsverbetering. De Krim deed daar een beroep op voor de sanering van het centrale voorzieningengebouw, maar volgens het college is dat een paar jaar geleden al ingezet bij de bouw van nieuwe huizen op 't Hoogelandt. Volgens Groothuis was dat een andere situatie waarbij het voorzieningengebouw niet aan de orde was.