Bewoners Klimpstraat in clinch met gemeente over groenstrook

Bewoners van de Klimpstraat in De Cocksdorp en de gemeente zijn het met elkaar oneens over het gebruik van een stuk gemeentegrond achter hun woonhuizen.

De bewoners hebben de grond al een aantal jaar in gebruik en onderhouden de grond waarbij ze onder meer de Japanse duizendknoop bestrijden. Volgens de gemeente moet de gemeentegrond (openbaar groen met bestemming bos) uiterlijk 1 mei ontruimd zijn, zodat er nieuwe beplanting kan plaatsvinden. Het gaat om de grond die recent ook in het nieuws was vanwege de boomhut (op de strook gemeentegrond) die moet verdwijnen.

De bewoners hebben de gemeente gevraagd of zij de grond kunnen kopen of pachten zodat ze zelf het onderhoud kunnen blijven doen, maar dat verzoek is afgewezen. De gemeente stelt in een reactie haar grond zelf te willen behouden en beheren om te voorkomen dat door verjaring grond kwijt geraakt wordt. Uitstel van 1 mei is evenmin mogelijk. Als de grond niet per 1 mei leeg wordt opgeleverd, wordt de rechter ingeschakeld. Een aantal bewoners heeft de grond inmiddels ontruimd, een aantal anderen is het niet eens met de gemeente. Volgens hen is het onduidelijk wat voor nieuwe beplanting er zou moeten komen en leidde een vorige onderhoudsbeurt van de gemeente een jaar of tien geleden juist tot de situatie dat de bewoners zelf de grond gingen onderhouden. "We keken vanaf dat moment uit op een wal met takken en een onverzorgde groenstrook met onder meer het gevreesde onkruid."


Zelf het onderhoud van de grond ter hand nemen moest onder meer voorkomen dat de Japanse duizendknoop de fundering van de huizen zou gaan aantasten. In een brief van de gemeente is te lezen dat slecht onderhoud geen reden kan zijn om zonder toestemming gemeentegrond bij de eigen tuin te trekken. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het vreemd "als de ene Tesselaar de grond moet kopen om deze te kunnen beheren en de ander deze gratis en zonder toestemming gebruikt." Wat een aantal bewoners betreft, mag de zaak bij de rechter komen. "Dan kunnen we ons verhaal doen."