Kleedje tijdens Koningsdag een paar jaar geleden.
Kleedje tijdens Koningsdag een paar jaar geleden. Foto: Job Schepers

Koningsdag 2021

Koningsdag is een feestelijke dag voor de mensen in Nederland. Als gevolg van de coronacrisis loopt alles nog even anders dan anders, maar er zijn dinsdag 27 april niettemin diverse activiteiten op het eiland. Een overzicht.

Willemijne Keijzer uit Oudeschild kwam met het idee om een kleedjesmarkt aan huis te organiseren. Ze heeft daarvoor de Facebookpagina 'Koningsdag op Texel' aangemaakt waarop mensen kunnen aangeven wat ze die dag gaan doen en waar er kleedjes aan huis liggen. "Daar kan iedereen die het wil zich opgeven om dit aan huis te doen. Als iemand mee wil doen, dan kunnen ze dat opgeven op de tijdlijn van de pagina."

Willemijne kwam op het idee van de kleedjesmarkt bij huis, omdat ze zelf zeer van rommeltjesmarkten houdt. "Met Koningsdag vind ik het op zijn leukst, alleen vanwege de huidige coronacrisis kan het natuurlijk niet zoals we gewend zijn. Toen bedacht ik, kunnen we dit niet aan huis organiseren. Ik ben blij met het aantal aanmeldingen dat er al is, maar het zou mooi zijn als nog meer mensen zich zouden aanmelden hiervoor, zodat we toch een beetje een rommeltjesmarkt op Texel hebben." Op de Facebookpagina staat een speciale kaart, waar te zien is bij welk huis mensen een kleedje neerleggen.

Slockdown

Café De Slock in Den Burg heeft ook een programma. Zo begint om 16:00 uur een livestream van de Polderman Brothers. Om 17:00 uur is de eerste borreltijd en de trekking van de eerste prijzen. Om 18:00 uur start de Slockdownquiz. Het is de vierde keer dat de quiz gehouden wordt, alleen is deze quiz iets anders dan de vorigen. Deze keer kunnen deelnemers diverse bonnen winnen. Dat heeft De Slock gedaan om elkaar te helpen in deze coronacrisis. Zo kunnen de deelnemers onder meer een rondvlucht boven Texel winnen, een diner bij Bij Jef, een diner bij Op Oost, een abonnement op de Texelse Courant en diverse andere prijzen. De quiz eindigt om 21:00 uur met een "afterparty" van de Polderman Brothers. Deelnemen aan de quiz kan vanaf €50,- per team. Opgeven kan via /www.deslock.nl/sjop.

Ook in de andere dorpen op Texel zijn activiteiten voor Koningsdag. In Oosterend houdt de Feestcommissie voor jeugd tot en met12 jaar een heuse DRIVE-THRU. De bedoeling is dat de jeugd het dorp ingaat met een versierde fiets, skelter, bolderwagen of kinderwagen. Er zijn daar vier locaties waar de kinderen langs moeten. Bij De Bijenkorf ontvangen ze een strippenkaart. De route wordt gedaan in kleine groepjes om afstand tot elkaar in acht te nemen.

De Feestcommissie van De Cocksdorp en Eierland houdt een oranje optocht, waarbij versierde auto's kunnen aansluiten in een vrolijke optocht door de polder Eierland die vooraf wordt gegaan door een 'koning' en een 'koningin'. In de middag is er - met inachtneming van de coronamaatregelen - een 'kroontjestocht' zodat Koningsdag ondanks de coronacrisis niet ongemerkt voorbij gaat.

De Gemeenschap Oudeschild organiseert voor de kinderen tot en met groep acht ook diverse activiteiten. Bij de activiteiten mogen geen toeschouwers aanwezig zijn. Ze laten de locatie aan diegene die zich opgeven weten via gemeenschapoudeschild@hotmail.com.