Illustratie uit het kinderboek 'Het Hotel van Floris".
Illustratie uit het kinderboek 'Het Hotel van Floris". Foto: Daria Klukva

Kinderboek Prins Hendrik Hotel

Pip Barnard en Daria Klukva hebben een rijk geïllustreerd kinderboek over de historie van het Prins Hendrik Hotel gemaakt.

Het boek - Het Hotel van Floris - beschrijft hoe Floris Dekker (1869-1922) in 1911 aan de basis stond van het hotel aan de Waddendijk bij Oost. Floris was een zoon van Gerrit Dekker, de eerste molenaar van de molen van Het Noorden. Als 9-jarig jongetje kwam hij in Het Noorden wonen toen de polder nog grotendeels moest worden drooggemalen.


Floris bouwde een aantal jaar later een eigen laad- en losplaats aan de dijk vanwaar hij als vrachtvaarder beurtvaarten naar Den Helder, Harlingen en Amsterdam onderhield. Met die vaarten liet hij bouwmaterialen uit Amsterdam komen en bouwde hij het Prins Hendrik Hotel. Dat heette in eerste instantie het Dekkerhotel, maar Floris besloot de naam te veranderen in Prins Hendrik Hotel toen prins Hendrik - de echtgenoot van koningin Wilhelmina - een bezoek bracht aan Het Noorden. Volgens het boek van Pip en Daria had Floris pech; de prins keek niet op of om en de naam ging volledig aan hem voorbij.


'Het Hotel van Floris' verhaalt ook hoe de polder wordt ingericht en hoe er ruimte voor vogels ontstaat. Het hotel biedt plek aan gasten die naar de vogels komen kijken. 'Het Hotel van Floris' is een gezamenlijke uitgave van Texelpedia van Pip Barnard en het Prins Hendrik Hotel waar Pip werkt. Pip schreef het verhaal, Daria maakte de tekeningen. Het boek wordt gegeven aan kinderen die bij het hotel slapen.