Annette van Ruitenburg.
Annette van Ruitenburg. Foto: Jeroen van Hattum

"Ontdekken wat smaak van de Wadden is"

Een rondje fietsen of wandelen over het eiland, onderweg langsgaan bij diverse bedrijven om producten van het eiland te halen om vervolgens zelf een maaltijd met producten van de Wadden in elkaar te zetten.

Het is één van de vooruitzichten van het nieuwe project Waddengastronomie dat recent van start is gegaan. Het Waddenfonds steunt het project - dat een looptijd van vijf jaar heeft - met bijna een miljoen euro. De provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland steunen het met een soortgelijk bedrag.


Coördinerende rol in het project is weggelegd voor Annette van Ruitenburg uit De Waal. Zij gaat zich toeleggen op het ontwikkelen van een aantal 'Waddenfoodroutes' op Texel, Vlieland, in Den Helder en op Wieringen en ze wordt coördinator van de werkzaamheden die in Groningen, Friesland en Noord-Holland in het kader van Waddengastronomie worden verricht. Drijvende organisaties achter het project zijn marketingorganisatie Visit Wadden, hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden en de Waddengroep in het Friese Buitenpost die zich inzet voor streekproducten.

Waddenfoodroute

Volgens Annet wordt de komende tijd eerst de organisatie van het project verder opgebouwd, waarna de 'Waddenfoodroutes' verschijnen. Dat worden tochten die gasten op de fiets of wandelend kunnen afleggen en waarbij ze onderweg via filmpjes op de telefoon worden geïnformeerd over producten van de Wadden en horen wat het verhaal achter die producten is. "Je kunt wanneer je hier als toerist bent aardappels bij de supermarkt halen, maar je kunt die als je aan het fietsen bent ook bij de boer zelf halen en dat geldt voor meer producten. Het is handig als je er via een foodroute op gewezen wordt wat er allemaal bestaat." De foodroute voor Texel moet nog worden opgezet, gedacht wordt aan het thema schapenhouderij.


Het project is niet bedoeld om meer gasten naar het Waddengebied te halen, maar om de gasten die interesse hebben in producten en gerechten van het Waddengebied met de gerechten en producten tegemoet te komen. De komende tijd wordt contact gelegd met onder meer producenten en horeca op de Wadden die met de seizoenen werken, met lokale producten werken en de productielijnen zo kort mogelijk houden. "Supermarkten kunnen ook meedoen, zij hebben meestal ook wel een hoek waar al lokale producten worden verkocht."

Online

Andere bestanddelen van het project Waddengastronomie zijn het opzetten van een online marktplaats waar producten uit het Waddengebied worden aangeboden, het bouwen van een database waarin recepten voor gerechten uit het Waddengebied worden uitgewisseld en de ontwikkeling van de Maand van het Waddenmenu. Stenden is betrokken om koks-in-opleiding te bekwamen in het werken met Waddenproducten en Visit Wadden werkt mee aan de promotie. "Het zou mooi zijn als gasten straks ontdekken wat er allemaal voor gerechten en producten hier in het Waddengebied beschikbaar zijn en dat ze kennismaken met de eetculturen en met de smaak van de Wadden." Het streven is dat er na vijf jaar een projectorganisatie staat die op eigen kracht verdergaat om de Waddengastronomie onder de aandacht te blijven brengen.