Texel voldoet nog altijd uitstekend aan de verwachtingen.
Texel voldoet nog altijd uitstekend aan de verwachtingen. Foto: KADO Texel

Net Promotor Score Texel naar 64

Wat zijn de bevindingen op het gebied van toerisme in het eerste kwartaal 2021 op basis van de input van KADO Texel. Een kwartaal dat in vergelijking tot vorig jaar volledig in coronatijd viel. We kijken terug met Frank Spooren, directeur van VVV Texel.

"We hebben uitvoerig naar de input over januari, februari en maart gekeken. Je kunt cijfers vergelijken en waar mogelijk hebben we dit ook gedaan. Het totaalbeeld is iets lastiger nu, omdat het land in de tweede helft van maart op slot ging vanwege het coronavirus. We wisten toen allemaal niet waar we aan toe waren en het eiland was plotsklaps verlaten, nu komen de toeristen wel naar Texel. In het algemeen kan ik stellen dat de kwaliteitsscores redelijk stabiel blijven", trapt Frank het gesprek af.


De algehele prijskwaliteitsscore is gezakt van 8,03 naar 7,99. Het tekent de perfectionist in Spooren dat hij zichtbaar baalt. "Natuurlijk is het een uitstekend cijfer en is het verschil miniem, maar ik zeg altijd dat je moet streven naar een cijfer boven de acht en dat is dit simpelweg niet. Wel merk ook ik in dat in het algemeen de lontjes korter worden, gedurende deze situatie waarin we met zijn allen zitten langer duurt. Mensen zijn sneller ontevreden over kleine dingetjes, zaken waar je niet altijd iets aan kunt doen."


Opvallend is dat de beoordeling van Texel als vakantie-eiland in het algemeen juist is gestegen, van een 8,54 in het eerste kwartaal van 2020 naar 8,63 in januari, februari en maart 2021. "En dat terwijl terrassen dicht zijn, musea gesloten zijn en ook activiteiten als rondvaarten en huifkartochten niet gemaakt konden worden. Men is zich er denk ik bewust van dat Texel dit nu echt niet kan bieden en genieten van hetgeen wat wel kan. Dit betekent niet dat er geen vraag is naar dit soort 'entertainment'. Als je het niet biedt op het moment dat het wel zou kunnen, ben ik er van overtuigd dat je dit terugziet in de beoordelingen", vervolgt de VVV-directeur.

Meer respondenten

De gegevens worden gebaseerd op basis van enquêtes die worden ingevuld door toeristen die boeken via VVV Texel. Deze cijfers komen samen in de zogenoemde Texel Monitor. Het aantal respondenten is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar (311 naar 602), hetgeen het onderzoek alleen maar ten goede komt. "Er wordt gevraagd naar tal van zaken. Dat gaat onder meer over de drijfveren van de gasten om naar Texel te komen en de ervaringen die ze hier hebben opgedaan. Maar het gaat bijvoorbeeld ook over de tevredenheid over VVV Texel. Ik vind dat bij dit verhaal minder interessant, omdat KADO Texel een initiatief is van het Texels Ondernemers Platform, TESO en VVV Texel", legt Frank uit.


Zoals verwacht, heeft corona grote invloed op de vergelijking met vorig jaar. Frank: "De coronamaatregelen (zoals onder meer de sluiting van restaurants, winkels en musea) hebben een grote invloed op de reden waarom respondenten naar Texel komen. Hier is een daling te zien van: 13,3 procent bij 'eten en drinken', 7,1 procent bij 'winkelen' en 7,1 procent bij 'cultuur' ten opzichte van het eerste kwartaal 2020. 'Natuur' en 'actieve dingen' laten, ten opzichte van deze periode in 2020, een lichte stijging zien van rond de twee procent."


Niet verrassend is dat in het eerste kwartaal van dit jaar met name de buitenactiviteiten een flinke stijging laten zien. Denk hierbij aan wandelen, fietsen en natuur beleven. De stijging bij wandelen is 4,6 procent, bij fietsen 13,9 procent en bij natuur beleven 15,1 procent ten opzichte van deze periode een jaar eerder. "Winkels waren een deel van de periode nog helemaal gesloten. Daarna kwam winkelen op afspraak. Horeca is helemaal dicht, iedereen weet het. Buitenactiviteiten blijven dan over. Opvallend is wel de daling bij het strandbezoek van 5,3 procent. Het weer begin 2021 was vergelijkbaar met het weer in de eerste maanden vorig jaar. Een oorzaak zou kunnen zijn de sluiting van de strandpaviljoens. Dat er een daling is bij de activiteit 'dorpjes bekijken' kan worden verklaard door het simpele feit dat in de dorpen veel dicht is of dicht is geweest."

Meer terugkomers

Het aantal gasten waarvoor Texel de hoofdvakantie is, is ten opzichte van deze periode een jaar eerder niet gewijzigd. Opvallend is dat meer gasten Texel voor de tweede keer bezocht hebben (+3,18 procent ten opzichte van Q1 2020) en dat er een daling is bij respondenten die Texel voor de zesde keer of vaker bezocht hebben (-4,8 procent). De gast die vorig jaar voor een vakantie dicht bij huis heeft gekozen in verband met corona, heeft wellicht voor het eerste kwartaal van dit jaar ook weer voor Texel gekozen. Dat zou de reden kunnen zijn dat er een stijging zit bij het bezoeken van Texel voor de tweede keer. "Het blijft hierbij een beetje gissen, al blijven we natuurlijk steeds zoeken naar informatie bij onze gasten."


Aan de toeristen werd tevens gevraagd of ze van plan zijn terug te komen naar Texel. De groep die hier bevestigend op antwoordde, groeide in het afgelopen kwartaal met 4,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Net Promotor Score

In de kwartaalbesprekingen van KADO Texel is de Net Promotor Score (NPS) regelmatig voorbij gekomen. Met de NPS wordt de loyaliteit dan wel de klanttevredenheid gemeten. Een score boven de nul wordt als goed gezien, een score boven de 50 als excellent. Texel behaalde in het eerste kwartaal een NPS van maar liefst 64, een flinke stijging ten opzichte van dit kwartaal een jaar eerder toen Texel uitkwam op 60. "En zestig is dus al enorm hoog, hier mogen we heel erg blij mee zijn. Het is een enorm compliment", stelt Frank.

Uit de NPS blijkt dat Texel uitstekend voldoet aan de verwachtingen van de gast en dit blijkt ook uit de antwoorden uit de enquêtes. Een stijging van 10,8 procent ten opzichte van kwartaal 1 2020. Daar tegenover staat dat de verwachting “goed” een daling zien van 11,1 procent. Bij de verwachting 'voldoende' is dit een stijging van 0,4 procent

Gezinnen rukken op

Bij de samenstelling van het reisgezelschap is een behoorlijke stijging te zien bij het gezin (+8,8 procent). Alle andere samenstelling laten lichte dalingen zien, waarbij stel/koppel nog steeds de grootste groep is met 44,31 procent, gevolgd door gezinnen met 32,77 procent. "Dat is in lijn met trends die we vorige kwartalen ook zagen. Bij de hoogste afgeronde opleiding zien we een opvallende stijging van ruim negen procent bij mensen die universitair geschoold zijn. De trend (dat er andere doelgroepen naar Texel komen) die we in Q1 2020 zagen ten opzichte van Q1 2019 lijkt hiermee door te zetten. De daling zit bij de groep HAVO/VWO met 4,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2020."

Financieel

Traditiegetrouw gaat Frank ook in op de financiële situatie van de Texelganger, meten is weten. "De opvallendste verschillen ten opzichte bij het bruto jaarinkomen zitten bij: € 20.000 tot € 40.000 (-5,4 procent) en €100.000 of meer (+4,4 procent). Er is minder per dag besteed, hetgeen te verklaren valt door de coronamaatregelen", vertelt de VVV-directeur. Een stijging van 13,2 procent is te zien bij de groep €0,- tot €25,-, een stijging van 5,5 procent bij €25,- tot €50,- en bij alle andere bedragen een daling. Waarbij de grootste groep aangeeft om gemiddeld per dag tussen de €50,- en €100,- te besteden.

Ten opzichte van 2020 groeit de groep 'uitstekend flink.
Gezinnen nemen een groeiend aandeel in de markt in.
In het eerste kwartaal werd een groei van WO-ers waargenomen.
De groep die zes keer of vaker op Texel is geweest, blijft het grootst.
De groep die zes keer of vaker geweest is wel kleiner dan in 2020.