Live-opname van Jazzband Eline in de Jug Sound Studio. Cameramannen Tijn Zeeman (l) en Jaap Eelman en Rikus Kloosterhuis van de studio.
Live-opname van Jazzband Eline in de Jug Sound Studio. Cameramannen Tijn Zeeman (l) en Jaap Eelman en Rikus Kloosterhuis van de studio. Foto: Gerard Timmerman

Opname Jug Sound Sessies: "Dit echt gemist"

“We zijn harstikke blij dat we weer muziek kunnen maken!” Zangeres Eline van de gelijknamige Texelse jazzband straalt in de studio. Terwijl ze “That’s life” inzet loopt de band en draait de camera.


Een jaar of twee bestaat deze band in de huidige samenstelling. Zangeres Eline Jongejan met “haar mannen”. Dat zijn Michiel Dijkman, Bende Wiglema en Henk Vroom. Ze hadden best wel optredens, tot corona kwam. Muzikaal heeft de band een broodmager jaar achter de rug. Eline: “September vorig jaar een optreden in Het Glazen Paleis. Dat was het wel.”

Jug Sound Sessions

Het is aan hun muziek niet te merken. Op de vierde tel zet het kwartet de klassieker van Sinatra in. “Dit heb ik écht gemist. Heerlijk om eindelijk weer wat te doen.” Ze zijn in de Jug Sound Studio van Rikus Kloosterhuis voor deelname aan de opnamereeks Jug Sound Sessions. Onzichtbaar, maar wel hoorbaar voor de muzikanten zit Rikus in de controlekamer achter een batterij knoppen, schuiven en andere technische apparatuur om de live-opname te registreren. Een combinatie van analoge en digitale techniek over zestien kanalen om het geheel zo mooi en natuurlijk mogelijk te laten klinken.

Leuk om te doen

Er draaien liefst vijf camera’s mee. Eentje voor elke muzikant en eentje voor het geheel. Drie worden er bediend door Jaap Eelman van het gelijknamige videoproductiebedrijf en twee door Tijn Zeeman. Tijn (17) werkt ook mee aan Texel Kijken en Luisteren en wil verder in de mediavormgeving: websites bouwen, foto’s, video’s en live-streams maken, vertelt de Texelaar. “Deze sessies zijn leuk om te doen en zo bouw ik ervaring op.” Tijn heeft hulp van camerman Jesper de Graaf. Ronald van Bommel helpt als vrijwilliger mee met de verlichting en de opbouw van de audio.

De sfeer in de studio is relaxed. Als “That’s life” op advies van Rikus meerdere keren wordt gespeeld om het zo mooi mogelijk te laten klinken, maakt niemand daar een probleem van. Het hoort er allemaal bij. Ook als muzikant leer je hie van. “Lekker muziek maken. We hebben tot tien uur vanavond de tijd”, doelen ze op de avondklok. Drie nummers spelen ze in totaal voor deze live sessies, waarbij ze tussendoor vertellen over hun muziek en zichzelf.

Eline, die eigenlijk al kon zingen vóór ze kon praten. Ze hoeft een melodie en een tekst maar te horen, of hij zit in haar geheugen geprent. Een veelzijdig zangeres met een hoge sopraanstem.

Gitaristen Michiel Dijkman, die ook in meerdere andere bands speelt en Bende Wiglema. Bende had les van gitaardocent Henk Vroom, tevens bassist bij Eline.

Als ook de klassiekers “Some of the days”en “Sunny side of the street” naar tevredenheid zijn opgenomen, kan Rikus aan de slag met het monteren van beeld en geluid.

Initiatiefgroep Tempo

Eline is één van de bands die meedoen aan het project Jug Sound Sessions, waarvoor ook andere Texelse popgroepen opnamen zullen maken. De sessies zijn mogelijk dankzij bijdragen van het Texelfonds en de Gemeente Texel. De aanvragen daarvoor zijn ingediend door Texels Muziekpodia (Tempo). Deze initiatiefgroep zet zich in om optredens van Texelse bands en daarmee de rijke Texelse cultuur van popmuziek te stimuleren.


Deze en andere opnamen kunnen worden bekeken en beluisterd via https://audioph14.com/jugsound-live-sessions/ Er worden regelmatig nieuwe opnamen toegevoegd.