Quarantaineplicht gasten heikel punt

Het zijn er veel minder dan anders, maar ze worden hier wel degelijk gesignaleerd: Duitse gasten. Maar voor hen geldt toch een quarantaineplicht van tien dagen? Hoe kan dat dan?


Wellicht is er verwarring over of quarantaine voor buitenlandse reizigers uit risicogebieden, zoals Duitsland, nu een plicht is of een dringend advies. “Anders dan in Duitsland is dit (nog) geen plicht maar een dringend advies”, meldt het Duitsland Instituut. Maar navraag bij de Rijksoverheid, het RIVM en de GGD leerde een bezorgde lezer en logiesverstrekker dat reizigers uit risicogebieden wel degelijk in quarantaine moeten. Als de Coronawet wordt aangenomen, staat op het overtreden daarvan vanaf 15 mei een boete van €435,-. Of het ook strafbaar is voor de verhuurder, blijft onduidelijk.

De lezer mist de voorschriften omtrent quarantaine in de informatie bij VVV Texel. Op de website staat wel dat Duitsers van harte welkom zijn. "Met andere woorden: de gezondheid van de Texelse bevolking is volgens het VVV ondergeschikt aan de verhuurbelangen.”

VVV-directeur Frank Spooren: “Het is lastige en ingewikkelde materie. Juridisch gezien mogen wij niemand weigeren. Zo lang dit bij wet niet is besloten, is het niet aan de VVV om daarover een standpunt in te nemen. Wij willen onze rol als goed gastheer zo lang mogelijk vervullen. We willen adviserend zijn en waar we kunnen onze verantwoordelijkheid nemen. Maar wij gaan niet over inkomens van derden”, doelt Spooren op de verhuuropbrengst van logiesverstrekkers. "Als wij tegen bepaalde mensen zouden zeggen: Jullie zijn niet welkom, dan zeggen zij: Ga jij ons nu vertellen wat niet mag. Ze hebben een sterk argument. Het is aan de gast en de gastheren en – vrouwen om hun verantwoordelijkheid te nemen."

"In onze advisering proberen wij de keuzes te maken die passen bij onze rol. Toen corona vorig jaar uitbrak, hebben we onze actieve promotie stilgelegd. Als er toch boekingen kwamen, hebben we die niet tegengehouden. Toen kregen we ook klachten: Waarom doen jullie niets meer? We blijven zoeken naar de juiste balans.”

Een andere lezer maakt zich er zorgen over dat er gasten zijn die zich niet aan de bezoekersregels houden. “Ik zie bij recreatiewoningen soms wel drie auto's voor de deur staan en oudere mensen met waarschijnlijk hun kinderen en kleinkinderen naar binnen gaan.”

Spooren: "Het is een illusie om te denken dat in elke accommodatie één huishouden onder elk dak zit. Zoals dat in heel Europa ook niet het geval is. Maar als VVV kunnen we wel vaststellen dat we in samenwerking met TOP en de gemeente vorig jaar een goed plan hebben vastgesteld. Corona is hier tot een minimum beperkt gebleven. Ook vorige week hebben we samen weer een goed plan in de steigers gezet. Met dat, in combinatie met eigen verantwoordelijkheid en hopelijk heel snel vaccineren, hoop ik dat het goed komt.”