Raad mag oordelen over krediet voor renovatie van atletiekbaan

Burgemeester en wethouders hebben de raad voorgesteld om €386.000,- uit te trekken voor de renovatie van de atletiekbaan in Den Burg.

Dat blijkt uit een voorstel dat woensdag 28 april in commissieverband door de politieke partijen wordt besproken. Daarnaast is er een bedrag van €68.250,- gemoeid via de zogeheten Specifieke Uitkering Stimulering Sport die sinds 2019 bestaat als compensatie voor de BTW die gemeenten niet meer kunnen aftrekken op investeringen in de sport.


De kredietstelling is een vervolg op een besluit van de raad van 16 september dat de atletiekbaan moet worden gerenoveerd. De baan wordt voorzien van een nieuwe toplaag en de technische onderdelen worden vervangen. De baan moet daarmee in zijn geheel weer geschikt worden voor officiële wedstrijden. "De Koninklijke Nederlandse atletiekunie heeft het renovatieplan opgesteld en de huidige kosten in kaart gebracht." Het college adviseert de politieke partijen om niet in te stemmen met vier wensen die Atletiekvereniging Texel heeft ingediend. Volgens het collegevoorstel aan de raad gaat het dan om een geheel nieuwe kunststof afvoergoot om de waterafvoer te verbeteren, kunstgras rond de kogelstootsector, LED-verlichting rond de baan en een Functional Rig. Dat laatste is een verzameling aan trainingstoestellen om fysieke trainingen te houden.


Volgens het college zorgen de beoogde kunststof afvoergoot en het beoogde kunstgras voor meerkosten van respectievelijk €42.350,- en €11.375,- en dat is volgens burgemeester en wethouders te duur. Het aanbrengen van LED-verlichting valt volgens het collegevoorstel niet in het kader van de renovatie en is daarom geen onderdeel van het programma van eisen. De trainingstoestellen (Functional Rig) staat volgens het voorstel los van de kaders voor de renovatie. De gemeenteraad stelde op 16 september de ambitie dat de baan van vier lanen plus de technische onderdelen bij de renovatie het niveau ‘wedstrijd geschikt’ krijgt.