Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

Scheiden nieuwe stijl

Het voorkomen van vechtscheidingen staat al jarenlang op de agenda van onder meer politiek en Rechtspraak. Vanaf 1 april, nee geen grapje, is er in Brabant en Den Haag een pilot gestart met de naam scheiden nieuwe stijl. Een nieuwe scheidingsprocedure die voor kinderen minder belastend is. Mocht je nadenken om te gaan scheiden, of nu in een scheiding verwikkeld zijn of iemand kennen die gaat scheiden, lees zeker even verder. Helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Want er is een mooie ontwikkeling gaande.


In een huidige scheidingsprocedure dient een advocaat namens jou een schriftelijk verzoekschrift in bij de Rechtbank. Met daarin alles wat voor jou belangrijk is bij de echtscheiding of de ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Daarna dient de advocaat van jouw toekomstige ex-echtgenoot een document in met de naam verweerschrift. Bij deze manier van scheiden kan het wel één jaar duren voordat een rechter naar de zaak kijkt. Nee, die termijn is helaas geen grapje. Het mooie is dat deze manier van scheiden bij de pilot helemaal is losgelaten.


De rechtbank Oost-Brabant heeft een nieuwe scheidingsprocedure ontwikkeld die minder de nadrukt legt op de standpunten van partijen en het gelijk halen, en meer de nadruk legt op wat scheidende ouders en hun kinderen nodig hebben. Met andere woorden, er wordt meer gezocht naar passende oplossingen. Kenmerkend voor deze pilot is een scheiding zonder toernooimodel én met meer vaart in het proces.


De projectleider en -manager gaan ervan uit dat advocaten, zoals nu ook het geval is, eerst met één of meer viergesprekken of in mediation proberen of ouders er zelf uit kunnen komen. Als dat niet lukt kunnen advocaten, die denken dat de nieuwe procedure een goede oplossing kan betekenen, voor hun cliënten gezamenlijk een formulier invullen. Op dat formulier wordt aangegeven waar partijen het over eens zijn en wat de geschilpunten nog zijn. Als de zaak geschikt wordt geacht door de rechtbank, dan wordt op korte termijn een zitting gepland. En komen de ouders al binnen vier tot zes weken naar de rechtbank. (NB. Dat scheelt nogal met de huidige periode die kan oplopen tot één jaar voor partijen een rechter zien) Die zitting in deze pilot is meer een ‘gesprek’ dan een zitting. En van de advocaten wordt verwacht dat ze proberen tot afspraken en oplossingen te komen. Zo nodig geeft de rechter op een of meer onderdelen een beslissing.


Wie er mee kan doen? Behalve ouders die gaan scheiden, of al gescheiden zijn, kunnen ook samenlevers met kinderen meedoen. Gedurende twee jaar is er bij de Rechtbank Den Haag jaarlijks plek voor honderd zaken, en bij de Rechtbank Oost-Brabant jaarlijks nog eens tachtig. Dat kan hoop bieden in deze transformerende tijden. Op een mooie week!


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker