Politie grijpt in bij feesten op Texel

De politie heeft de afgelopen weekenden twee keer moeten ingrijpen bij feesten die op Texel werden gehouden, terwijl dat volgens de coronamaatregelen nu nog niet is toegestaan.

De politie trad zaterdagavond op bij een feest in de duinen nabij paal 15 waar een feestje werd gehouden door meer dan dertig mensen. Een week geleden trad de politie ook al op bij een feest in een keet in Oudeschild waar zo'n dertig jongeren bij elkaar waren. Dat was in de nacht. In beide gevallen werden geen aanhoudingen verricht, maar werden de feesten wel voortijdig afgebroken. Het feest in de duinen viel verkeerd bij Staatsbosbeheer omdat het precies op een plek was waar één van de 380 broedende bontbekplevieren in Nederland zich bevindt. SBB acht de kans groot dat de broedpoging van de bontbekplevier en andere bedreigde soorten in de buurt is verstoord.


Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus op Texel heeft de afgelopen dagen een flinke piek gekend. Zondag was er op het dashboard van de Rijksoverheid sprake van tien besmettingen, zaterdag waren het er zeven en donderdag waren het er ook zeven. Ter vergelijking; het dashboard meldt gemiddeld één, twee of drie vastgestelde besmettingen per dag op Texel. Het eiland kende de afgelopen dagen het hoogste aantal besmettingen in de regio.


De vraag is in hoeverre de stijging van het aantal besmettingen in de afgelopen dagen te herleiden is naar het feest in Oudeschild. In de volksmond was de afgelopen dagen van verschillende kanten te horen 'dat er tien mensen van het feestje besmet waren geraakt' alleen wordt dat door de cijfers niet bevestigd. GGD Hollands Noorden kan het verhaal desgevraagd niet bevestigen of ontkennen omdat het over onvoldoende aangeleverde gegevens beschikt. Bekend is dat minstens één persoon zich na het feest bij de GGD meldde en dat er qua besmettingen ook een lijn loopt naar mensen aan de overkant, maar veel meer dan dat heeft de GGD ook niet. Er kon daardoor geen cluster worden uitgeroepen zoals wel gebruikelijk is als er minstens drie of meer aan elkaar gerelateerde besmettingen bij elkaar in de buurt zijn.


De gemeente liet weten ook niet te kunnen zeggen of er een verband is tussen de bijeenkomst in Oudeschild en de stijging, omdat de GGD gehouden is aan de privacywetgeving bij geteste mensen. Burgemeester Michiel Uitdehaag stelde dat dergelijke ‘samenkomsten' echter niet voor niks op het moment niet zijn toegestaan. "De kans op verspreiding van het virus is dan immers groot. Als dit een besmettingsbron was, dan weten de aanwezigen dat zelf uiteraard wel. In dat geval hoop ik dat ze ervan leren en zich de gevolgen aantrekken.” De burgemeester deed zondag op Twitter een algemene oproep de basisregels te blijven naleven.