Puls voelen in de praktijk tijdens het HavenVIStijn.
Puls voelen in de praktijk tijdens het HavenVIStijn. Archieffoto Texelse Courant

"Het voelt nu of weer we teruggaan naar de tijd van Kniertje"

Het voelde alsof de deur spreekwoordelijk nog een op een kleine kier stond, maar die hoop is sinds een paar dagen voor de visserij ook verloren.

Het Europees Hof van Justitie bepaalde vorige week dat het Europees verbod op de pulsvisserij van kracht moet blijven en daarmee is de deur voor de pulsvisserij definitief op slot gegaan. De teleurstelling bij de vissermannen en hun families is groot. "We hielden er al wel rekening mee", vertelt voorzitter Maarten Drijver van de PO Texel, "maar als de uitspraak van het Hof er dan is, blijft het toch een grote tegenvaller."


De meeste Texelse kotters die zich op het pulsvissen hadden toegelegd, zijn inmiddels terug bij de oude manier van vissen met boorden en wekkerkettingen. Het verbod op de pulsvisserij is volgens Drijver funest voor de motivatie binnen de vloot en voor de drang om te innoveren. "Bij een volgende innovatie zullen we dezelfde weg langs de Europese visserijverordeningen moeten afleggen en dan loop je het risico dat een nieuwe ontwikkeling ook weer wordt afgeschoten." Bij de ontwikkeling van het pulsvissen liep een aantal Texelse kotters voorop om de apparatuur (zoals het draagvleugelsysteem, de sumwing en de pulsdraden) in de praktijk te testen en te ontwikkelen. Ten tijde van de besluitvorming in het Europees Parlement legde de visserij het echter af tegen NGO's die een sterke campagne tegen de pulsvisserij voerden waarna een meerderheid in het parlement voor een verbod stemde. De visserijdeskundigen in het Europees Parlement hadden zich vóór een voortzetting van de pulsvisserij uitgesproken. Binnen de visserij wordt ook argwanend naar Frankrijk gekeken. "Ze zijn overal tegen, maar ze maken wel graag gebruik van nieuwe technieken als hen dat ook beter uitkomt."


Ten tijde van de besluitvorming in Brussel was bekend dat er wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de pulsvisserij werd gedaan (door visserijbioloog Adriaan van Rijnsdorp), maar daar werd niet op gewacht. Het onderzoek toonde later aan dat de pulsvisserij voor de omgeving beter uitpakt dan de boomkorvisserij en dat de pulsvisserij minder brandstof vergt dan de boomkorvisserij. Volgens Drijver blijft Nederland zich inspannen om pulsvisserij in de toekomst toch weer mogelijk te laten zijn, maar vooralsnog is het boek gesloten. "Het is erg jammer, het voelt nu alsof we weer terug gaan naar de tijd van Kniertje."