Het deel waar de Zanddijk ophoudt als weg voor auto's en verder gaat als fietspad.
Het deel waar de Zanddijk ophoudt als weg voor auto's en verder gaat als fietspad. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuw fietspad in gebruik, Zanddijk voortaan doodlopende weg

Het is even wennen, maar de Zanddijk in Eierland is sinds een paar dagen definitief een doodlopende weg geworden met de realisatie van het nieuwe fietspad door de Eierlandsche Duinen.

Iets voorbij bungalowpark Slufterduin houdt de weg op en gaat het nieuwe fietspad verder op de plek waar eerst auto’s reden. Met behulp van een hekwerk is aangeven waar de weg ophoudt voor doorgaand verkeer en verder gaat als fietspad. Er wordt ter plekke bij de afsluiting ook nog een soort van duin gecreëerd om sluipverkeer tegen te gaan. De afgelopen dagen gingen er nog geregeld auto’s over het nieuwe fietspad.


Het geheel vernieuwde fietspad door de Eierlandsche Duinen is inmiddels, in aanloop naar de definitieve oplevering, opengesteld voor gebruik, zodat fietsers er officieel gebruik van kunnen maken. Enkel de belijning moet volgens de gemeente nog worden aangebracht. Ook staat de herinrichting van de Zanddijk ter hoogte van de Slufter nog op de planning.

De gemeente werkt daar aan een herinrichtingsplan voor het stuk weg bij de trap naar de Slufter waar ook geparkeerd kan worden. “Dat is een belangrijk knooppunt waar verschillende verkeersdeelnemers samenkomen. Ook daar verandert de situatie omdat verkeer dat niet tot bestemmingsverkeer behoort, daar moet keren.” Er staan ter plekke inmiddels bordjes die aangeven dat de Zanddijk vanaf nu een doodlopende weg is. Het deel van de Zanddijk dat nog steeds voor auto’s toegankelijk is, leidt langs de bungalowparken Slufterhoek, Slufteroord, Tamarisk en Slufterduin. Auto’s kunnen daar nog steeds komen, maar ze moeten vanaf nu via de Slufterweg rijden en kunnen niet meer via de Muyweg. De nieuwe situatie betekent in de praktijk dat gasten en bijvoorbeeld ook de Texelhopper en pakketbezorgers voortaan een stukje om moeten rijden om op de Zanddijk te komen.


Het nieuwe fietspad valt goed in de smaak bij fietsers; die wisten het vernieuwde pad de afgelopen dagen goed te vinden. Het nieuwe pad is wat breder geworden, zodat fietsers elkaar nu beter kunnen passeren. Het opheffen van het stuk Zanddijk was nodig om het gehele pad te kunnen vernieuwen zonder heel veel meters natuur te moeten compenseren. Het oude fietspad tussen Slufterduin en de Muyweg dat er eerst was (en binnen Natura 2000 valt) is - omheind met een hek - teruggegeven aan de natuur.