Janpeter en Lilian Stoker in De Cocksdorp op weg naar Vlieland.
Janpeter en Lilian Stoker in De Cocksdorp op weg naar Vlieland. Foto: Jeroen van Hattum

"Nederland rond in zes weken"

In zes weken tijd zijn Janpeter en Lilian Stoker uit Utrecht momenteel bezig om heel Nederland rond te fietsen om geld op te halen voor een goed doel.

Donderdag en vrijdag waren de twee, samen met hun kinderen Suze (3) en Simme (1), op Texel. Ze verbleven een nachtje bij de familie Heijdeman in De Cocksdorp en maakten vrijdag aan het begin van de middag de overtocht van Vlieland om daar de reis voort te zetten.


Janpeter en Lilian begonnen de 1500 kilometer lange tocht rond het land eind maart in Utrecht. Ze fietsen om geld op te halen voor International Justice Mission, een organisatie die zich inspant om mensenhandel en moderne slavernij uit te bannen. "Door corona voelen we ons in Nederland beperkt in onze vrijheid, maar dat staat in schril contrast met uitbuiting die in andere landen plaatsvindt." De twee namen ouderschapsverlof op om zes weken weg te kunnen. De kinderen gaan mee in een fietskar achter de fiets.


De oudste is nog net niet leerplichtig en dat was volgens Janpeter en Lilian een mooie gelegenheid om nu de fietstocht van zes weken met elkaar te kunnen maken. Ze fietsen grotendeels langs de landsgrenzen en proberen ook de meeste Waddeneilanden aan te doen. Gemiddeld wordt er vijftig kilometer per dag gefietst en er wordt onderweg regelmatig gestopt bij speeltuinen zodat de kinderen even kunnen spelen. Meer over de actie van de twee op https://mijnfreedomactie.nl/niet-iedereen-is-veilig-in-een-lockdown