Pim Wessels praat over het toerisme en wonen op Texel.
Pim Wessels praat over het toerisme en wonen op Texel. Foto: Dirk Kalverboer

''Texelaars moeten niet overlopen worden"

Pim Wessels (21) uit Oosterend, studeert aan de opleiding “Logistiek” op het Horizon College in Heerhugowaard. Hij vertelt hoe hij tegen het toerisme en wonen op Texel aankijkt. Deel vijf van de serie “Jonge Texelaars over toerisme en wonen op Texel.”

Pim vindt het toerisme heel belangrijk voor de economie van het eiland. “De toeristen zijn belangrijk voor de horeca, hotels en de supermarkten. We hebben de toeristen nodig op Texel.” Hij is te spreken over de faciliteiten voor de gasten op het eiland. “Er zijn hier mooie vestigingen, er is veel te doen, dat is gewoon iets heel moois. Het is daarom voor een toerist aantrekkelijk om hier naartoe te komen en ze worden hier ook heel warm ontvangen. Dat zijn de dingen die ik erg goed vind gaan.”


Hij vindt dat er ook een aantal dingen anders zouden moeten aan het toerisme op Texel. “Er moet niet meer gebouwd worden aan faciliteiten voor toeristen en ik vind dat het aantal bedden geteld moeten worden. Texel moet niet te druk worden.” Hij vindt ook dat het toerisme niet ten koste mag gaan van de bevolking. “Ik vind het ontzettend belangrijk dat de Texelaars niet overlopen worden, want zij wonen hier wel.” De toekomst van het toerisme is niet iets waar Pim zich heel erg mee bezighoudt, toch hij heeft er wel eens over nagedacht. “Ik zou wel iets willen verzinnen voor de toeristen, dat lijkt me wel enigszins interessant."

Wonen

Over de huizenprijzen op het eiland heeft hij wel enige zorgen. “Nu de prijzen hoog zijn maak ik me er wel om druk om of je nog wel aan een woning komt op Texel. Dan heb ik het niet alleen over de koopwoningen, maar ook over de huur, als je ziet dat er best wel grote wachtlijsten staan voor woningen, dan is het gewoon ontzettend lastig om ertussen te komen. Je moet er eigenlijk al heel op tijd bij zijn wil je hier op Texel wat kunnen huren.”


Of hij daadwerkelijk op Texel wil blijven wonen in de toekomst weet hij nog niet. “Misschien als ik een gezin heb, alleen vind ik het nu heel lastig om te zeggen. Ik zou het ook niet erg vinden om aan de overkant te wonen, je wil je woonkennis verbreden, alleen op Texel ken je wel iedereen en je komt hier vandaan, dus ik weet het gewoon nog niet.” Hij heeft wel het gevoel dat de helft van de Texelse jongeren op Texel blijft wonen en de andere helft niet.. “Ik verwacht dat de helft van de studenten aan de overkant blijft wonen, vanwege het werk dat ze daar krijgen.”


Pim hoort ook wel vaak om zich heen dat jongeren het eiland willen verlaten voor de stad. "Hier op Texel word je toch wel enigszins beperkt. Je hebt hier te maken met de boot, je moet er altijd op letten of je de boot wel kan halen. Als je vanaf hier naar de stad wilt, ben je je hele dag kwijt. Je kan niet zomaar overal naartoe en daarnaast leef je op Texel toch in een kleinere wereld dan in de stad.” Hij vindt dat de gemeente er wel iets aan zou kunnen om ervoor te zorgen dat jongeren een toekomst hebben op Texel. "Ik vind dat ze de Texelaars voorrang moeten geven bij het kopen van een woning, zij wonen toch vaak hun hele leven hier, daarom vind ik dat ontzettend belangrijk.” Over de toekomst van Texel heeft hij weinig zorgen. "Ik denk dat Texel altijd de mensen blijft trekken, toeristen komen vaak terug en ik denk dat heel veel Texelaars hier blijven wonen, waardoor Texel in de toekomst gewoon een leefbaar eiland blijft.”