De voormalige doopsgezinde kerk. Linksonder beeldmerk Stichting Strender Vermaning en rechts het ontwerp voor het pleintje.
De voormalige doopsgezinde kerk. Linksonder beeldmerk Stichting Strender Vermaning en rechts het ontwerp voor het pleintje.

Nieuwe toekomst doopsgezinde kerk Strend

Stichting Strender Vermaning hoopt van de zomer de eerste kunstexpositie in de voormalige doopsgezinde kerk in Oosterend te kunnen openen.

De nostalgische dorpswinkel, de tentoonstelling over de oester- en wiervisserij en andere zaken uit de voormalige Peperhof keren er terug en er komt informatie over de dorps- en kerkelijke geschiedenis.

Het gebouw kent een lange historie. De doopsgezinde kerk werd gebouwd in 1775, maar toen diaken Vlaming het woonhuis op die plek in 1633 kocht, hielden doopsgezinde Oosterenders er al samenkomsten. Daarvóór, vanaf 1532, kerkten ze elders in het dorp. Toen in 1772 de doopsgezinde gemeente Burg-Waal-Oosterend werd gevormd, werden er om de twee weken diensten gehouden. De ene week in De Waal, de andere in Oosterend. Met de Waalder doopsgezinden erbij was het woonhuis te klein, waarna de huidige kerk werd gebouwd.

Het orgel in de kerk is van 1905. Het is een wens van het bestuur van Stichting Strender Vermaning dat dit instrument wordt gerestaureerd. Het bestuur bestaat uit Jan van der Vis, Theo Kikkert, Jan Brouwer en Maarten ’t Hart en onder voorzitterschap van Wim Pieneman. Drie van hen zaten ook in het bestuur van Stichting Peperhof. ’t Hart komt als enige niet uit Oosterend. De Hoornder zit er met name bij vanwege zijn grote kennis over de historie en de monumentale waarde van het gebouw.

Over de toekomst en behoud van het monument is in het recente verleden het nodig te doen geweest. Door het wegvallen van subsidie baarde het onderhoud steeds meer zorgen. Vertrouwen in de toekomst is terug dankzij een aantal ontwikkelingen.

Belangrijke stap was de oprichting van Stichting Hollandse Vermaning, ook eigenaar van het monumentale weeshuis in Zaandam en met opties op andere monumenten in de provincie. Ook het eigendom van de oude doopsgezinde kerk in Oosterend is onlangs overgegaan naar deze stichting. Het bezit van meerdere monumenten maakt het makkelijker om aan de benodigde fondsen te komen. Monumentenzorg heeft het gebouw in Oosterend geïnspecteerd, in samenspraak is een onderhoudsplan gemaakt. Het heeft er al toe geleid dat de muren zijn schoongemaakt en de vloerverwarming werkt weer.

Belangrijk is ook de oprichting van Stichting Strender Vermaning, die het gebouw beheert en exploiteert. “Stichting Hollandse Vermaning is blij dat wij dit doen en met onze aanpak. Het gebouw staat in dienst van de dorpsgemeenschap”, vertelt Pieneman. “Het leeft enorm in het dorp. We hebben al een stuk of 25 vrijwilligers. Die hebben we hard nodig, als suppoost en voor allerlei ander taken. Als er meer mensen zijn die willen helpen, zou ik zeggen: kom langs.”

Er komen kunstexposities en er is aandacht voor de dorpshistorie. Ook het gebreide zevenluik over de TX49 die in 1938 omsloeg en op wonderbaarlijke wijze weer rechtop kwam, krijgt er een permanente plek. Het Mannenkoor en het koor van Rob Hodzelmans houden er hun repetities en Maria den Hertog gaat er yoga-lessen verzorgen. En er worden oude muziekinstrumenten en het oude vaandel van Excelsior geëxposeerd.

Bedoeling is ook er een kopje koffie te schenken en het pleintje wordt opnieuw ingericht. De gemeente zorgt voor nieuwe bestrating voor het terras. Daar komen drie picknickfels, het groentje rond het beeld van het schaap met lammetjes blijft en de parkeerplek voor twee auto's wordt een fietsenstalling.