Kasper Boogaard voetballer bij AZ JO-15.
Kasper Boogaard voetballer bij AZ JO-15. Foto: Dirk Kalverboer

"Heb een droom die ik wil halen"

Kasper Boogaard (15) is een groot voetbaltalent uit Den Burg die al vier seizoenen bij AZ speelt. Het is de club waar hij al als klein jongetje fan van is. Kasper heeft één grote droom en dat is profvoetballer worden.

Hij komt uit een gezin met vader Stephan, moeder Sandra en zus Cindy. Hij is de jongste uit het gezin van vier en woont zijn hele leven al in Den Burg waar hij ook geboren is. Als klein jongetje was Kasper al continu bezig met voetballen. Zo keek hij altijd filmpjes van Cristiano Ronaldo om beter te worden. De bal was constant aan zijn voet, het was voor hem daarom geen twijfel om op voetbal te gaan. Het talent heeft hij naar eigen zeggen van zijn opa Aad Boogaard. Die kwam vroeger uit voor het eerste van de Texelse Boys, daar maakte hij op 13 september 1963 tegen Kaagvogels acht doelpunten in één wedstrijd. Die wedstrijd wonnen de Texelse Boys met 8-1. “Mijn opa kon ontzettend goed voetballen, hij speelde in de spits en ik vond het eigenlijk heel leuk om te horen dat hij een keer acht doelpunten in één wedstrijd maakte.”


Hij begon met voetballen bij Texel’94. Waar veel kinderen moesten wachten tot ze vijf jaar oud waren, werd voor Kasper een uitzondering gemaakt, waardoor hij al op zijn vierde kon beginnen. Al snel werd hij in het team gezet met jongens die twee jaar ouder waren. “Ik was er toen eigenlijk niet mee bezig dat zij ouder waren dan ik. Het enige was misschien het fysieke waar ik aan moest wennen, maar verder vond ik het erg leuk. Degene bij wie ik toen in het team zat, zijn eigenlijk mijn vrienden geworden. Nog steeds spreek ik ze regelmatig.”

Voetbalschool

Tijdens zijn periode bij Texel’94 volgde hij op zondag een voetbalschool bij Sportbureau 33 in Schagen, op het complex van Schagen United (voorheen SRC). De trainingen werden toen gegeven door Koen Stam, voormalig voetballer en jeugdtrainer van AZ. Momenteel is hij de assistent van Dick Advocaat bij Feyenoord.


Een volgende stap in zijn ontwikkeling diende zich aan toen zijn vader bij een wedstrijd van Texel ’94 werd aangetikt door een scout van AZ. Hij vertelde dat hij kwam kijken voor zijn zoon. Het was volgens zijn ouders een spannende dag voor hen toen. “We waren erg zenuwachtig, je hoort niet vaak dat een scout speciaal naar Texel komt voor iemand. Wij vonden het daarom ontzettend mooi, Kasper zei altijd al tegen ons dat hij profvoetballer wilde worden, dat maakte dit toch wel speciaal.” Na die wedstrijd werd hij uitgenodigd voor een Voetbalschool van AZ. “Ik was ontzettend blij om te horen dat ik proeftrainingen mocht doen, al helemaal omdat ik altijd al van deze club gehouden heb.”

Kasper zei vroeger altijd al tegen ons dat hij zeer graag profvoetballer wilde worden


De proeftrainingen volgde hij in Heerhugowaard en Alkmaar. “Je krijgt om de zoveel tijd te horen of je door bent of niet. In Heerhugowaard ben ik toen niet doorgegaan, omdat ik jonger was dan de rest, maar het jaar erop ging ik het volgen met leeftijdsgenoten in Alkmaar, toen ben ik wel doorgegaan.” Hij vond het niet lastig om aan zijn vrienden te vertellen dat hij uit mocht komen voor AZ. “Ik merkte gewoon heel erg dat zij het mij gunnen, dat vind ik ontzettend mooi.”

Zo is hij sinds het seizoen 2017/2018 actief bij AZ. In het begin kenden hij en zijn familie wel een paar hindernissen. “We wonen natuurlijk op Texel, zo moesten we in het eerste jaar veel regelen qua vervoer. Mijn vader en moeder brachten mij toen zes keer in de week naar Wijdewormer om ervoor te zorgen dat ik gewoon kon trainen. Ik kleedde mezelf om op de boot en ik at daar. Ik zat nog op de basisschool en het was toen best zwaar voor me om iedere keer daarnaartoe te reizen.”


Sinds hij bij AZ JO-13 zit, wordt hij drie jaar lang opgehaald en gebracht met het busje. Hij vond het niet zwaar om Texel achter zich te laten. “Ik heb een droom en die wil ik gewoon halen, dan heb ik eigenlijk geen andere keuze. Hij had in het begin niet alleen hindernissen, hij vond het ook ontzettend leuk om de nieuwe dingen te ontdekken. “Toen ik daar kwam op het complex, vond ik het heel erg gaaf, allemaal nieuwe dingen. Het was misschien wel wennen dat je andere trainers en ploeggenoten had, maar ik vond het prachtig. Daarnaast was het in het begin spannend dat je af en toe spelers van het eerste tegenkwam. Nu is het eigenlijk normaal geworden, maar het blijft leuk.”

Gastgezin

Sinds december 2018 woont Kasper een paar dagen in de week bij een gastgezin. “Op een gegeven moment zag mijn trainer dat ik best wel moe was iedere keer. Toen is de club samen met mij op zoek gegaan naar een gastgezin. De ouders van een teamgenoot van mij, Jasper Hartog, zeiden dat ik doordeweeks wel een paar nachten bij hen kon slapen. Zo verblijf ik drie dagen in de week in Alkmaar.” Zijn middelbare school volgt hij tussendoor in Zaandam op het St Michael College. Kasper is niet de enige die van Texel komt en actief is bij AZ. Zo is oud-profvoetballer Sieme Zijm daar assistent van de JO-18. “Het voelt op de één of andere manier erg vertrouwd dat hij ook van Texel komt. Hij wil mij ook ontzettend graag helpen. Dat vind ik erg mooi."

Kasper leeft zeer gezond als jeugdspeler van AZ. “Het is eigenlijk allemaal mijn eigen keuze wat ik doe, AZ geeft je natuurlijk wel advies. Zo is voldoende slaap ontzettend belangrijk, een feestje zou af en toe wel kunnen, maar niet te vaak. Ze raden je ook af om ongezond te eten, ik let zelf heel goed op wat ik eet. Als ik een patatje eet voel ik me zelfs schuldig. Op korte termijn voel je je dan goed, maar op lange termijn gaat het je prestatie verminderen. Ik drink voornamelijk water en af en toe een smoothie of shake. Het kost mij eigenlijk geen moeite om dingen te laten.”


Hij omschrijft zichzelf als een controlerende middenvelder. “Ik ben echt een opbouwende voetballer. Mijn grote voorbeeld binnen AZ is Teun Koopmeiners vanwege zijn leiderschap, traptechniek en professionaliteit. Hij doet er alles aan om steeds beter te worden, dat vind ik mooi.” Als hij een vrije dag heeft en hij is op Texel, dan gaat Kasper nog graag trainen bij zijn oude team van Texel’94. “Ik vind het ontzettend leuk om lekker te voetballen met mijn oud-teamgenoten.” Ook speelt hij indien mogelijk iedere vrijdag nog op Texel zaalvoetbal bij Texel’94 JO-17.

Oranje

Kasper is inmiddels een paar keer opgeroepen voor de voorselecties van de Nederlandse jeugdelftallen. Bij iedere voorselectie doen er zo’n tachtig voetballers mee om te kijken wie er goed genoeg zijn. In april vorig jaar ging hij door bij de beste dertig spelers. De vijfentwintig beste spelers gingen mee naar de oefeninterlands. Vanwege de coronacrisis gingen die wedstrijden toen niet door. Zo heeft hij nog geen officiële wedstrijd gespeeld voor het Nederlands jeugdelftal.

Wel is het trainen op Zeist iets anders dan hij gewend is. “Je komt daar spelers tegen van verschillende clubs, die je eigenlijk nog niet kent. Dat is wel anders, want bij AZ weet je gewoon hoe je iemand het beste kunt aanspelen, maar het onderlinge contact tussen de jeugdspelers is erg goed, iedereen respecteert elkaar al kom je van een andere club.” Wanneer hij in Zeist aankomt op het trainingscomplex is hij trots. “Je droomt er natuurlijk altijd van om in de selectie van een jeugdelftal en van uiteindelijk het grote Oranje te komen. Het is gewoon een eer als je daar terechtkomt."

Hoogtepunten tot nu toe

Kasper heeft met AZ meegedaan aan een toernooi in Turkije. “Toen ik bij AZ JO-12 speelde had ik een toernooi, daar deden clubs als Galatasaray, Manchester City, FC Porto, PSV en FC Twente aan mee. Dat was een heel groot Europees toernooi, “de Izmir Cup 2018”. AZ deed toen voor de eerste keer mee. “Het was in de maand april en we waren vijf dagen weg. We zaten met z’n allen in een hotel. Het was daar erg warm, tegen de dertig graden, iedere club had zijn eigen tent. Wij kwamen dat toernooi in de finale en we speelden toen tegen FC Twente. De finale werd live uitgezonden en wij wonnen die wedstrijd uit strafschoppen.”

Hij is twee keer uitgeroepen als “Talent Goal Tuesday”, door zijn doelpunten tegen FC Utrecht JO-13 en Ajax JO-13. Ook is Kasper bij AZ JO-13 een keer landskampioen geworden en heeft hij een jaar eerder de KNVB beker gewonnen. "De bekerfinale was toen met de JO-13, ik speelde nog in de JO-12, maar een middenvelder van de JO-13 was geblesseerd en toen heb ik meegedaan."

Ouders

Zijn ouders genieten enorm van de passie van hun zoon. "Wij vinden het ontzettend mooi wat hij nu doet, vooral omdat het zijn droom is. Kasper is geen jongen die graag over zichzelf praat en hij vindt zichzelf niet meer dan een ander. Hij blijft die bescheiden, rustige en vrolijke jongen, wij zijn heel erg trots op hem.”


Dirk Kalverboer

Kasper (in het zwarte tenue) in actie tegen Manchester City JO-12