Betere doorstroom in Den Helder

Renovatie van de toegangspoorten van de Marinebasis Den Helder bij de vice-admiraal Moormanbrug en Zuidpoort en verbetering van de toegangswegen hebben ook een positief effect op de doorstroom van het verkeer. De toegangspoorten werd op 8 april officieel heropend.


“Door de dubbele rijbaan voor de toegangswegen, naar zowel de hoofd- als de Zuidpoort, is er een betere doorstroming gekomen. Het werk gaat sneller”, meldt beveiliger Joey Niszen in het blad “Alle Hens” van de Koninklijke Marine.

Doelstelling van het project is het bevorderen van de verkeersveiligheid en het “op norm” brengen van de beveiliging. De toegangspoorten zijn het terrein op gehaald, zodat de controle binnen plaatsvindt.

Dit betreft een ontwikkeling die naar verwachtring zal leiden tot minder verkeerscongestie tijdens de ochtendspits op de weg tussen het Kooypunt en de Van Kinsbergenbrug. Daarvan profiteren dan ook de N250 weggebruikers richting binnenstad en naar Texel.

Uit het onderzoek “Economische Waarde N250” door Ecorys uit 2018 blijkt dat het verkeer van en naar de Marine substantieel bijdraagt aan beperking van de doorstroming. “De Marine wordt gekenmerkt door vaste begin- en eindtijdstippen van de werkdag. In combinatie met het grote aantal werknemers bij de Marine verlopen de ochtend- en avondspits daardoor vaak erg geconcentreerd.”

“In verschillende gesprekken wordt genoemd dat na 8:00 uur ’s ochtends (‘begintijdstip Marine’) de bruggen wel bediend mogen worden, terwijl de ochtendspits nog gaande is. Ook werd in de gesprekken aandacht gevraagd voor de “voorrang” van marine-gerelateerd verkeer in de avondspits op de Van Kinsbergen- en Moormanbrug en aangelegen verkeersregelinstallaties. Beeld was dat deze situatie niet optimaal is voor de doorstroming van al het verkeer."

TESO-directeur Cees de Waal: “Mede afgaande op de inhoud van dit onderzoek is aannemelijk dat de verbetering van de verkeersdoorstroming naar het terrein van de Koninklijke Marine er toe zal leiden, dat er in de spits minder vertraging/overlast zal gaan zijn op de N250. Dat is positief en vormt binnen korte tijd een tweede verbetering van de situatie op de N250, want in het najaar van 2020 werd de doorstroomcapaciteit van de N250 kruisingen verbeterd dankzij o.a. de vervanging van de verkeerslichten door IVRI’s.”

Verbeterslag

De verbouwing duurde een jaar. Een wat langer traject dan gedacht. Het werd omvangrijker, omdat niet alleen de poorten, maar ook de toegangswegen zijn aangepakt. "We hebben in ieder geval een hele goede verbeterslag gemaakt", meldt de Marine.