Vrijstelling voor

Texelaar in bijstand

Texelaars die in de bijstand leven moeten zo snel mogelijk per jaar een vrijstelling voor €1.200,- aan giften krijgen zonder dat ze op hun uitkering worden gekort.

Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten op voorstel van de PvdA en GroenLinks. Met het besluit wordt versneld uitvoering gegeven aan een motie van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) om landelijk een vrijstelling te regelen voor mensen in de bijstand, zodat zij jaarlijks €1.200,- aan giften kunnen krijgen.

De VVD stemde tegen. Dat had volgens de partij niets te maken met het onderwerp, maar met het gegeven dat de raad de gemeentelijke organisatie vooruit wil laten lopen op een motie (van Van Dijk) die het kabinet landelijk nog moet uitvoeren. Volgens de VVD is de kans aanwezig dat de regeling straks mogelijk toch anders uitpakt dan het nu lijkt en dat de gemeente dan extra werk aan het verrichten is.

Volgens PvdA en GroenLinks ging het erom de vrijstelling zo snel mogelijk werkend te hebben. Volgens wethouder Remko van de Belt (welzijn) is het werk waar de VVD het over had te overzien. Hij liet op vragen van Texels Belang weten dat navraag bij de Belastingdienst had geleerd dat de vrijstelling in de toekomst geen problemen hoeft op te leveren voor mensen in de bijstand. Jur Schuiringa gaf ondanks de nee-stem van de VVD aan veel bewondering te hebben voor mensen die giften doen aan mensen in de bijstand zodat zij het financieel iets makkelijker hebben.