Raad wil recreatief medegebruik weides Den Hoorn beeindigen

Het college gaat voorbereidingen treffen om het bestemmingsplan van Den Hoorn aan te passen zodat het recreatief medegebruik van percelen land aan de rand van het dorp uit het plan gaat.

De gemeenteraad heeft het college daar woensdagavond tijdens de raadsvergadering opdracht voor gegeven. Dat betekent dat er een herziening komt van het bestemmingsplan uit 2016. De herziening wordt ook ter inzage gelegd zodat er zienswijzen ingediend kunnen worden.


Dat moet Den Hoorn de kans bieden aan te geven wat er op de schapenweides rond het dorp mogelijk zou moeten zijn. Circa honderd bewoners gaven een maand geleden in een brief aan de gemeenteraad aan dat het recreatief medegebruik - ingevoerd in verband met het boerengolf op het land - weg moet om het beschermd dorpsgezicht van Den Hoorn te beschermen. Agrarische belangenvereniging Ons Land uit Den Hoorn gaf afgelopen week aan dat recreatief medegebruik van het land juist moet blijven, onder meer in het belang van de schapenhouderij.


Vraag is of het mogelijk vervallen van het recreatief medegebruik nog invloed heeft op evenementen als de Landbouwdag. Dat zal moeten blijken uit de 'juridische werkelijkheid' die met de aanpassing van het bestemmingsplan gepaard gaat, zoals burgemeester Michiel Uitdehaag het benoemde. VVD-raadslid Jur Schuiringa brak bij voorbaat een lans voor de Landbouwdag. Wethouder Edo Kooiman (grondgebied) gaf aan dat wel of geen Landbouwdag vooral verbonden zal zijn aan de evenementenvergunning.