Impressie van kunstwerk 'In Veilige Handen' op de duinen van ’t Horntje.
Impressie van kunstwerk 'In Veilige Handen' op de duinen van ’t Horntje. Foto: Hoogheemraadschap

Strijd over kunstwerk De Hand woedt voort

"Het kan alle kanten op", blikt een bewoner van 't Horntje vooruit op het oordeel van bestuursrechter mr. E. Jochems over de rechtszaak die is aangespannen tegen de komst van kunstwerk 'In Veilige Handen' op de duinen van 't Horntje.

Dinsdag boog de rechtbank in Haarlem zich over deze langslepende kwestie. Bewoners en Stichting Kernwaarden Texel zijn fel gekant tegen de komst van het bijna 14 meter hoge kunstwerk. Een initiatief van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) ter afsluiting van de dijkversterking. Het bezwaar richt zich tegen de omgevingsvergunning, die door de gemeente is verleend. Die daarvoor overigens eerst toestemming had gevraagd aan HHNK.

De rechtszaak is een vervolg op de gang naar de Bezwaarschriftencommissie. Bewoners en St. Kernwaarden vinden het kunstwerk veel te groot en zijn bang dat het rustieke karakter van de plek verloren gaat. Zij verwachten dat de hand zal uitgroeien tot een "drukbezochte dagrecreatieve activiteit". Het college liet eerder weten dat de omwonenden niet als belanghebbend gezien kunnen worden, omdat er geen persoonlijke belangen in het spel zijn.

Op de zitting mochten enkele meegereisde bewoners wel hun zegje doen, met name over de niet-ontvankelijkheid, maar over de inhoudelijk kwamen zij hoegenaamd niet aan het woord. Wel werd een opmerkelijke foto getoond. Gemaakt vanuit de Potvis, waarbij een bewoner met een lengte van 1.90 meter op de plek van het kunstwerk stond. Via bewerking was deze persoon de grootte van het kunstwerk aangemeten. Dat beeld maakte wel indruk in de rechtzaal.

De Stichting Kernwaarden, wél belanghebbend, vindt dat het kunstwerk op de beoogde plek op 't Horntje ernstig afbreuk doet aan de landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Ook wordt volgens de stichting oneigenlijk gebruik gemaakt van een mogelijkheid in het bestemmingsplein voor een kunstwerk "waar niemand om heeft gevraagd en waarmee geen enkel belang is gediend." Ook is het niet de vorm van dagreactief gebruik die daar is toegestaan.

Argumenten die door college worden bestreden. Volgens de gemeente laat het bestemmingsplan het kunstwerk als bouwwerk wel degelijk toe. Het kunstwerk mag geen afbreuk doen aan het veilig functioneren van de waterkering van de duinen en dat heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gedaan door een watertoets voor het eigen plan uit te voeren. Het hoogheemraadschap wil het kunstwerk plaatsen als herinnering aan de versterking van de Waddendijk.

Over de hoogte van het kunstwerk, een ontwerp van Maree Blok en Bas Lugthart, is wat verwarring ontstaan. Volgens de zegsman van het college is dat geen 13,8 maar 8,6 meter hoog. Beiden kloppen. Het object zelf is 13,8 meter hoog, maar doordat het op een wat lager stukje duin staat, is de “gemiddelde hoogte” tot de omgeving volgens de gemeente 8,6 meter.

De rechter toonde zich goed ingelezen, stelde scherpe vragen en zat niet te wachten op ellenlange pleitnota’s. Gevraagd naar hoe de locatie van het kunstwerk (op oude duinen) zich verhoudt tot de dijkversterking, verwees de zegsman van het college ogenschijnlijk wat creatief naar de nieuwe duinen van de PH-zanddijk.

Opvallend afwezig in de rechtzaal was het hoogheemraadschap.

De uitspraak is over zes weken.