Texel verliest zaak vliegroute Vliehors

Texel heeft de rechtszaak die was aangespannen tegen het wijzigen van de aanvliegroute voor straaljagers boven de Vliehors verloren.

De bestuursrechter van de rechtbank in Haarlem heeft Defensie in het gelijk gesteld. De rechter zag ook geen noodzaak om de afgegeven vergunning voor het wijzigen van een oefendoel op de Vliehors (en daarmee het veranderen van de aanvliegroute boven de zandplaat) met behulp van een voorlopige voorziening op te schorten.

De uitspraak is een tegenvaller voor het Paracentrum, de dorpscommissie van De Cocksdorp, ondernemersvereniging De Cocksdorp en Eierland, strandpaviljoen Kaap Noord, vakantiepark De Krim en de gemeente die de krachten hadden gebundeld (met steun van ondernemersplatform TOP) uit zorg over een forse toename van geluidsoverlast boven het eiland als de nieuwe aanvliegroute in gebruik wordt genomen.

Formeel gaat het om een zaak op het gebied van de ruimtelijke ordening, omdat Defensie een vergunning had aangevraagd voor het verplaatsen van een oefendoel op de Vliehors. De rechtbank in Haarlem ging niet mee in een betoog van de Texelse organisaties dat 'luchtgebonden activiteiten' onderdeel uitmaken van de inrichting van het militair oefenterrein en dus het verplaatsen van het oefendoel. De rechter oordeelde dat de inrichting onderdeel is van het omgevingsrecht (de Wabo). Geluid dat voortkomt uit 'luchtgebonden activiteiten' wordt volgens de rechtbank uitsluitend gereguleerd via de luchtvaartwet.

Volgens Piet Standaart, die de Texelse organisaties begeleidde, wordt binnenkort bekeken of Texel in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Daar is zes weken de tijd voor. Standaart vindt het jammer dat de rechter alleen de ruimtelijke ordening heeft laten meewegen bij het oordeel en een verwachte toename van het aantal vliegbewegingen (op basis van een rapport van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) en het vergeten convenant tussen Defensie en gemeente uit 2002 niet heeft meegenomen in het oordeel. Volgens Standaart moet voor ogen worden gehouden dat de huidige berekeningen voor geluidsbelasting zijn gebaseerd op de F-16 en dat er straks met de F-35 wordt gevlogen die meer geluid met zich meebrengt.

Burgemeester Michiel Uitdehaag liet woensdagavond tijdens de raadsvergadering weten dat er in ieder geval inmiddels contacten met Defensie zijn geweest (onder wie staatssecretaris Barbara Visser en commandant luchtstrijdkrachten Dennis Luyt) om elkaar in de toekomst beter op de hoogte te houden. De gemeente is via de provincie Noord-Holland inmiddels ook uitgenodigd voor overleg voor een algemene herverdeling van het luchtruim in verband met de aanstaande uitbreiding van vliegveld Lelystad.