Ingang van de prikpost in de TXL sporthal.
Ingang van de prikpost in de TXL sporthal. Foto: Jeroen van Hattum

"Ontwikkelingen rond AstraZeneca hebben invloed op vaccinaties"

Alle ontwikkelingen rond AstraZeneca hebben invloed gehad op de vaccinatieronde door de Texelse huisartsen die een week geleden plaatsvond in de prikpost in de TXL sporthal in Den Burg.

Volgens de huisartsen kwam 70 tot 75 procent van de groep Texelaars (60 tot 65 jaar) die was uitgenodigd naar de prikpost om een inenting tegen het coronavirus te halen.


De meesten gingen volgens de huisartsen nuchter om met de situatie en reageerden ook nuchter op alle berichten over AstraZeneca in de media. Niettemin stond bij de verschillende praktijken de telefoon ook roodgloeiend met vragen over AstraZeneca en werden er afmeldingen voor de vaccinatieronde gedaan.


De huisartsen hadden van tevoren aangegeven dat het risico op trombose bij het oplopen van een corona-infectie groter is dan volgens de huidige inzichten mogelijk het geval is na vaccinatie. Het kabinet besloot vorige week op advies van de Gezondheidsraad echter te stoppen met het geven van AstraZeneca aan mensen onder de 60 jaar na acht meldingen van trombose en een tekort aan bloedplaatjes bij vrouwen die AstraZeneca hadden gehad. De Texelaars onder de 60 jaar (met een BMI boven de 40 of thuiswonend met het Downsyndroom) die vorige week een vaccinatie aan zich voorbij zagen gaan toen de stop op AstraZeneca voor 60-minners van kracht werd, kregen gisteren een uitnodiging van de huisartsen dat ze vandaag (vrijdag) in de prikpost in de TXL sporthal bij de GGD terecht konden. Zestigplussers die de inenting met AstraZeneca op een of andere manier nog niet hebben gehad, maar nog wel willen, kunnen contact opnemen met de eigen huisarts.


Afgelopen week is de GGD in de TXL sporthal begonnen met het vaccineren van Texelaars van 65 tot 75 jaar (met Pfizer/BioNTech). Van de 2300 mensen die in aanmerking kwamen, zijn er volgens de GGD tot nu toe circa 1850 langs geweest voor een vaccinatie.


De leeftijdsgroep van 75 jaar en ouder (en zorgverleners die op Texel wonen) heeft inmiddels ook de tweede vaccinatieronde achter de rug. In deze groep kwamen volgens de GGD 1450 mensen langs voor een vaccinatie. Wanneer en waar de lagere leeftijdsgroepen op het eiland aan de beurt zijn, moet nog verder duidelijk worden.