De dental car van de Stichting Jeugdtandverzorging bij de Jozefschool in Den Burg.
De dental car van de Stichting Jeugdtandverzorging bij de Jozefschool in Den Burg. Foto: Aangeleverd

Jeugdtandverzorging stopt met mondzorg

De Stichting Jeugdtandverzorging Texel gaat stoppen met de mondzorg aan kinderen in de dental car waarmee al jarenlang de basisscholen op het eiland worden bezocht.

De stichting kampt door diverse oorzaken al langere tijd met een ernstig structureel tekort op de exploitatie en is volgens bestuursleden Dirk Terpstra en Marian van der Burgh aangekomen op een punt dat verder bezuinigen op de kosten niet meer mogelijk is.


De oorzaak zit onder meer in de algemene afname van het aantal kinderen op het eiland, de komst van een eigen kindertandarts een paar jaar geleden, de beeldvorming dat een bezoek aan de dental car ten koste zou gaan van de eigen bijdrage in de zorg ("terwijl het vergoed wordt uit het basispakket) en een betere preventie waardoor er minder gaatjes bij kinderen gevuld hoefden te worden. Dat laatste is zeer prettig voor de kinderen, maar draagt zakelijk bij aan een tekort op de exploitatie.


"Meespelend is ook de privacy-wetgeving waardoor scholen de namenlijsten van kinderen niet meer kunnen geven zoals dat vroeger wel het geval was." Een laatste zetje zat in de uitbraak van de coronacrisis wat onder meer extra werkzaamheden opleverde voordat kinderen op controle konden komen." Het leidde er al met al toe dat het gebruik van de dental car de afgelopen jaren afnam van meerdere keren per week naar gemiddeld drie dagen in de veertien dagen. "De vaste lasten gingen intussen gewoon door."


Overleg met zorgverzekeraars en andere potentiƫle financiers leidde volgens de stichting niet tot een oplossing, waardoor het besluit is gevallen om de werkzaamheden per 1 september 2021 te beƫindigen. Tot de zomervakantie maakte de dental car een laatste ronde langs de scholen, zodat alle kinderen die er gebruik van maken (tussen de 350 en 400) er nog een keer terecht kunnen.


Volgens de stichting kunnen kinderen daarna terecht bij de tandartspraktijken op Texel waar hun ouders staan ingeschreven of bij de kindertandarts van Worldkids in Den Burg. Dat is in overleg met de tandartsen op het eiland. Volgens Terpstra en Van der Burgh moeten ouders de komende tijd zelf aangeven welke keuze ze maken. "Dan kunnen wij bijtijds de dossiers van de kinderen overdragen aan de tandarts waar ze heen gaan." De stichting heeft afgelopen week een brief gestuurd aan de ouders om hen attent te maken op het stoppen van de dental car, zodat ze bijtijds kunnen aangeven waar hun kind(eren) na 1 september naartoe gaan.


Wat er met de bus - die dateert uit 2005 - gaat gebeuren, is nog niet bekend. Volgens Terpstra wordt bekeken of hij elders in het land bij een andere organisatie kan worden ondergebracht, zodat hij beschikbaar blijft voor de mondzorg. "Maar het is jammer dat het hier op Texel stopt, want er verdwijnt op deze manier wel weer een voorziening uit de dorpen." De jeugdtandverzorging bij de scholen op Texel dateert uit begin jaren zestig. Het was vaker met hangen en wurgen, maar de voorziening bleef sinds 1961 altijd bestaan, ook terwijl landelijk de jeugdtandverzorging in mobiele posten bij de scholen bijna was verdwenen. De voorziening ontstond zestig jaar geleden omdat er toen een tekort aan tandartsen was. Bijkomend voordeel van de bus was dat er weinig schoolverzuim was als de kinderen bij school zelf bij de tandarts terecht konden voor controle en behandeling.