Shovelwerk storm had niet gemogen

Shovelchauffeur Marcel Bakker is door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) op de vingers getikt wegens het schuiven met zand uit de duinvoet om de kiosk op paal 9 tijdens de storm te beschermen en een onveilige situatie op het strand tegen te gaan.


“Te gek voor woorden”, noemt Bakker de brief die hij ontving van HHNK. Daarin staat dat het “verwijderen van zand uit de duinvoet” als overtreding wordt aangemerkt. “Door het zeewaarts verplaatsen van zand neemt het waterkerend vermogen af. Zand uit de duinwaterkering dient daar te blijven en mag niet naar het strand worden verplaatst.” Deze keer laat HHNK het op z’n beloop, maar bij herhaling wordt handhavend opgetreden.

Bakker deed het niet uit zichzelf, maar werkte in opdracht van René Jager van Paal 9. Ook Jager kreeg een afschrift van dit “bezoekverslag” van HHNK.

Bakker geeft aan dat hij ter plekke ook door de gemeente is gevraagd werk te verrichten. “Door de storm was een betonplaat gaan schuiven en dat zorgde voor een gevaarlijke situatie. Toen mij werd gevraagd dat op te ruimen, heb ik ook dat gedaan.”

"Niet precair"

Maar volgens HHNK was de situatie niet zo alarmerend als gesteld. “We hebben rond tweede paasdag te maken gehad met een noorderstorm. De wind bouwde zich op vanaf het bovenste deel van de Noordzee en stuwde de golven fors op. Langs de gehele NH-kust heeft dat geleid tot tijdelijk extra hoogwater. In onze ogen was de situatie niet precair. Het gebouw staat op lange, diepgewortelde palen. Voor het oog ziet het er indrukwekkend uit, als de zee tot en onder de palen komt.”

“Het is niet toegestaan om zelf met een shovel zand te verplaatsen, zoals vanuit de duinen naar het strand, om bijvoorbeeld bebouwing te beschermen tegen de zee. Dit is wel wat er op het smalle strand nabij paal 9 gebeurde. De duinen achter het strand hebben een beschermende functie voor het achterland. Wij hebben begrepen dat Rijkswaterstaat eind april, begin mei een suppletie uitvoert nabij Paal 9 en 12.”

“Het stormseizoen loopt van 15 oktober tot 15 april. Vanaf 15 maart mogen seizoenondernemers hun objecten opbouwen. Op Texel is vanwege het soms nog onstuimige weer hierop een uitzondering: paviljoens en kiosk vanaf 15 maart, maar huisjes (klein en kwetsbaar) pas vanaf 15 april.”

Bakker zit met de kwestie in zijn maag. "Ik werk al vanaf 1978 op het strand en probeer mijn werk zo goed en netjes mogelijk te doen. Ik ga bijvoorbeeld niet onnodig helmplantjes ondermijnen. Maar toen ik een tijdje geleden werk deed bij een ander strandpaviljoen, kreeg ik ook al aanmerkingen van HHNK. Zo ontstaat een onwerkbare situatie. Ik werk in opdracht. Van belang is dat er vooraf contact is tussen de opdrachtgever en het hoogheemraadschap.”