Het pakketje voor de leerlingen van groep 8.
Het pakketje voor de leerlingen van groep 8. Foto: OSG

Wat ik zeggen wou

Woelmuis


De Woelmuis van donderdag jl. spreekt van “de brute macht van de ondernemers van TOP, die zoals bekend, het gehele gemeentebestuur in de tang hebben.”


Ik ben het volledig met deze ongezouten stelling eens. Echter, wel met de aantekening dat die macht niet plotseling en uit het niets is gekomen. Heel lang is hun groeiende invloed verborgen gebleven voor allen die niet echt in de gemeentepolitiek geïnteresseerd waren en bovendien te goed van vertrouwen in die politiek.


De corona-pandemie heeft voor hun grote doorbraak en ontmaskering gezorgd, omdat TOP samen met TESO en VVV, kennelijk met goedvinden van de gehele gemeenteraad, zich een plek heeft toegeëigend in het Texelse OMT, het Texelse Outbreak Management Team.


Ooit speelde het opperhoofd van TOP nog met het idee een eigen politieke partij te starten, omdat hij zijn invloed op de gemeentelijke politiek te gering vond. Inmiddels zijn die verlangens kennelijk gestild en verwezenlijkt met behulp van Covid.


Volgend jaar zijn er nieuwe verkiezingen voor de gemeenteraad. Voor alle partijen, kandidaatsleden, wethouders en zelfs burgemeester zou een gedegen integriteitstoets moeten gelden, die gaat vaststellen of er door hen, buiten de algemeen maatschappelijke belangen, ook nog andere belangen worden behartigd.


Mijns inziens dient het lidmaatschap van TOP dan als onacceptabel te worden beschouwd. Dan doen we mee met de huidige landelijke trend van openheid en transparantie.


Texel, let op uw zaak.


Rien Mast,

Den Burg