"Natuur is schaars, mensen in overvloed"

Hoeveel recreatie verdraagt de natuur op Texel, wat doe je met de fietspaden, meer losloopgebieden voor honden en is er behoefte aan meer struingebieden? Vragen gesteld in deze raadpleging van TipTexel.nl. 528 deden er aan mee.



"Natuur is schaars, mensen zijn er in overvloed", reageert een deelnemer. Het illustreert hét grote dilemma in dit vraagstuk. De één zoekt de natuur voor de rust, de ander om actief te zijn, te sporten, te spelen of de hond uit te laten.

Verschillende vormen van reactie die zich niet altijd verdragen. Vaak niet zelfs. Mountainbikers buiten de voor hen aangelegde paden roepen bij menig wandelaar irritatie op. Maar zij voelen zich juist beperkt en ook wel onheus bejegend.

Ergernis ook over loslopende honden of baasjes die hun huisdier niet onder controle hebben. Van hen hoeven er zeker niet meer losloopgebieden te komen.

Over de fietspaden is veel te doen. Ze mogen breder, maar voor velen in geen geval een fietsstraat in de Dennen. Dit blijkt menigeen hoog te zitten. Auto's en fietsers zijn volgens de tegenstanders een slechte combinatie en werken onveiligheid in de hand. "Vernieuwen of verbreden", zeggen de meesten.

Vraag is ook op welke manier sluippaden kunnen voorkomen worden. 37% van de deelnemers antwoordt: "Door betere bebording en uitleg".


De volledige rapportage is te vinden op www.tiptexel.nl.