Politiek wil einde aan recreatief medegebruik in plan Den Hoorn

Vijf politieke partijen doen woensdagavond tijdens de raadsvergadering een verzoek aan het college om het bestemmingsplan van Den Hoorn te wijzigen, zodat het begrip ‘recreatief medegebruik’ uit het plan kan worden gehaald.

De PvdA, Fractie Koot, VVD, GroenLinks en D66 hebben een motie opgesteld waarin ze het college oproepen voorbereidingen te starten voor het wijzigen van het bestemmingsplan Den Hoorn.

De partijen komen daarmee tegemoet aan een wens die meer dan honderd inwoners van Den Hoorn een paar weken geleden aan de raad stuurden. Zij maken zich ernstig zorgen over ongewenste ontwikkelingen aan de rand van het dorp die mogelijk zijn geworden sinds het begrip ‘recreatief medegebruik’ (artikel 5.4) op 12 juli 2016 in het bestemmingsplan werd opgenomen.

Dat gebeurde destijds bij de vaststelling van het bestemmingsplan van Den Hoorn in de raadsvergadering. VVD, PvdA, Texel 2010 en Eiland Belang dienden toen een amendement in om externsief dagrecreatief medegebruik mogelijk te maken voor 'passende initiatieven' die als sympathiek werden beschouwd (bijvoorbeeld boerengolf op het land).

Tot schrik van Den Hoorn zette het 'recreatief medegebruik' de deur open voor ongewenste ontwikkelingen die zij als bedreigend ervaren voor het zicht op Den Hoorn dat sinds 1968 de status van beschermd dorpsgezicht heeft. “Een gaaf landschap kun je maar één keer verliezen. Het komt nooit meer terug.”

PvdA, Fractie Koot, VVD, GroenLinks en D66 stellen in de motie die woensdagavond op tafel ligt dat achteraf bekeken na de vaststelling van de Erfgoednota in 2017 (waar beschermde dorpsgezichten onder vallen) al bekeken had moeten worden of het bestemmingsplan van Den Hoorn aangepast zou moeten worden. "Dat is nog niet gebeurd en we vinden dat dit nu alsnog moet worden gedaan.”