Silke en Olivia, achterkleinkinderen van professor Kees de Jager, onthullen de plaquette.
Silke en Olivia, achterkleinkinderen van professor Kees de Jager, onthullen de plaquette. Foto: Gerard Timmerman

Observatorium heet nu ook officieel Volkssterrenwacht De Jager

Het observatorium bij Ecomare heet al sinds de oprichting in 1993 Volkssterrenwacht De Jager. Tot dusver was dat nergens zichtbaar. Maar sinds vrijdag prijkt de naam bij de ingang. Silke en Olivia, achterkleinkinderen van Kees de Jager onthulden vrijdag het naambord ter ere van hun overgrootvader. “Kees de Jager – vermaard astronoom”, staat er op.


“Het wordt wel eens tijd dat zijn naam echt op dit gebouw komt. Kees de Jager is van groot belang geweest. Bijna elk jaar hield hij hier wel één of twee lezingen. Hij weet dat zó goed te brengen. Zelfs van de meest ingewikkelde onderwerpen weet hij wat leuks te maken”, vertelde voorzitter Cees Veth. Professor De Jager, bijna honderd, kon wegens gezondheidsredenen zelf niet aanwezig zijn. Maar zijn familie was ruim vertegenwoordigd.

Zijn zoon Jan: “Kees vindt het jammer dat hij er niet kan zijn, maar vind het wel geweldig dat de volkssterrenwacht nu ook officieel naar hem is vernoemd. Al tijdens zijn studie zette hij zich in voor de popularisering van de sterrenkunde. Tijdens de oorlog samen met amateurastronomen en kort daarna met de Vereniging voor Weer en Sterrenkunde, die het blad “Tussen hemel en dampkring” uitgaf.

Later werd De Jager voorzitter van de eerste volkssterrenwacht in Nederland, in Oudenbosch. Die werd opgericht door Broeder Erich, een monnik met belangstelling voor sterrenkunde die er over schreef onder pseudoniem Bruno Ernst. Hij had het idee om in het klooster een volkssterrenwacht te beginnen. Daarvoor hadden ze iemand nodig van naam en dat werd Kees. Het liep geweldig goed, zó goed dat het al snel overlast veroorzaakte. Ze hadden een nieuwe locatie nodig en dat werd Volkssterrenwacht Simon Stevin in Hoeven.

Van daaruit ontstonden nieuwe initiatieven, zoals grootse plannen voor het Cosmos Science Center. Voor de oprichting was veel geld nodig en daar moesten bekende mensen bij betrokken worden. Zoals Pieter van Vollenhoven.” Vergaderen gebeurde vaak thuis bij de familie De Jager. Zoon Jan en dochters Els en Corrie herinneren zich dat nog goed. “Dan kwam, zoals ze zeiden, ook “Pietertje” langs.” Het centrum kwam er uiteindelijk niet, maar aspecten er van wel in Space Expo in Noordwijk.


Kees de Jager had, via zijn familie een cadeau meegebracht voor de volkssterrenwacht. Een mooi fotoboek over de landing op de maan met Buzz Aldrin, de tweede man op de maan.