Milo van Hardeveld praat over het toerisme en wonen op Texel.
Milo van Hardeveld praat over het toerisme en wonen op Texel. Foto: Rosalie Duin

"Mooi dat Texelaars altijd Texelaars blijven"

Milo van Hardeveld (18), onder andere bekend van “Jongerencoaching Texel” en “t’ Swarte Schaap”, vertelt over zijn kijk op het toerisme en wonen op Texel. Dit is deel 4 van de serie “Jonge Texelaars over toerisme en wonen op Texel.”

Hij vindt het toerisme op Texel erg leuk. “Ik ben blij dat er toerisme is, het is voor vele Texelaars hun inkomstenbron, dat is erg belangrijk. Daarnaast leer je op deze manier ook heel veel mensen buiten Texel kennen, dat vind ik ook ontzettend fijn.” Wat hij goed vindt gaan aan het toerisme is dat er veel vakantieparken beschikbaar zijn op het eiland.


“In mijn ogen moet de gemeente er wel op letten dat er niet teveel gebouwd wordt aan accommodaties voor toeristen. Ik vind dat er ook genoeg woningen moeten zijn.” Ondanks dat het de laatste jaren drukker is geworden qua toerisme, vindt Milo één ding ontzettend uniek. “Ik vind het mooi dat Texelaars altijd Texelaars onder elkaar blijven, ondanks de vele toeristen die hier zijn.”


Toch zijn er ook dingen die hij niet goed vindt gaan aan het toerisme. “Het zou mooier zijn als er meer ZZP’ers zouden samenwerken. Nu zijn de vakantieparken allemaal van grote namen. Het zou mooi zijn als er meer samenwerking komt, zo hebben de jongeren meer kans om in te stappen. Ik vind het vooral mooi als iedereen het goed heeft.”


De toekomst van het toerisme is niet iets waar Milo zich vaak mee bezig houdt, maar hij gelooft dat het toerisme wel zal blijven bestaan. “Wij zijn een uniek en prachtig eiland. De toeristen zien dat en blijven hier komen.” Hij denkt dat het goed kan blijven gaan als er duidelijke afspraken worden gemaakte over het aantal vakantiebedden, zodat het niet te druk wordt op Texel.

Wonen op Texel

In de toekomst zou Milo graag op Texel willen blijven wonen, maar hij heeft wel zorgen over de huizenprijzen. “De huizen zijn hier vrij prijzig en er zijn in mijn ogen te weinig starterswoningen en studio’s. Daar zouden er meer gebouwd van mogen worden. Jongeren gaan studeren in de stad, waar ze wellicht ook niet al te veel sparen en zij kunnen daardoor eigenlijk niet zo snel terugkeren naar Texel."


Hij verwacht dat veel jongeren in de toekomst Texel gaan verlaten voor het vasteland. "Ik ben bang dat jongeren hier niet willen wonen, vanwege de huizenprijzen, dat zou ik erg zonde vinden, want ik vind het wel belangrijk dat Texel een mooi en leefbaar eiland blijft.”


Dat jongeren het eiland verlaten heeft volgens hem meerdere redenen. "Ze willen weten hoe het ergens anders is. Ze komen in de stad in een heel andere wereld daar en je hebt te maken met allemaal verschillende mensen, waardoor je mensenkennis groter wordt. Daarnaast denk ik dat hier op het eiland te weinig leuke dingen voor jongeren worden georganiseerd. Het zou mooi zijn, als de coronacrisis straks voorbij is, dat er twee keer in de maand leuke evenementen voor jongeren zijn. Ik zou dat graag willen organiseren." Milo denkt dat de gemeente er iets aan kan doen om jongeren op het eiland te behouden. "Het zou mooi zijn als de gemeente in gesprek gaat met de jongeren om ervoor te zorgen dat het voor hen aantrekkelijk wordt op Texel te blijven wonen, zodat er geen vergrijzing ontstaat. Als dat gebeurt, verwacht ik dat Texel in de toekomst voor de bevolking een leefbaar eiland kan blijven.”