Voor- en tegenstanders van meer struingebieden in de natuur.
Voor- en tegenstanders van meer struingebieden in de natuur. Foto: Tip Texel.nl

Struinen? "Belang van natuur voorop"

Als het om meer struingebieden in de natuur in de winter gaat, zijn er meer vóór- dan tegenstanders.


"Ik ben er voorstander van dat er meer mogelijk moet zijn in de winter in de struingebieden op recreatie gebied. dit kan eventueel ook aan een tijdstip gekoppeld zijn, als voorbeeld het PWN gebied in Schoorl waar tot 10:30 uur MTB'ers overal mogen rijden en daarna niet meer. Uiteraard in het broedseizoen is dit weer off limits voor de recreant", "Dit kan het hele jaar. 95% van de mensen blijft hoe dan ook op het pad. De rest verspreidt zich netjes waardoor je minimale belasting hebt voor de rest van het gebied. Uitzondering in de broedgebieden is wel reëel" en "Het is een groot genoegen om "vrij in de natuur" te kunnen zijn en je eigen weg te zoeken. Kijk maar eens hoe dat bevalt. Mijn veronderstelling is dat verreweg de meeste mensen zich toch liever door een (aangegeven) route laten leiden."

"Gebeurt nu al dat er massaal gestruind wordt. Dat maakt voor een ander weer de natuurbeleving minder. Dus graag voorzichtig hiermee", "Ik zou niet weten waarom je zou willen dat iedereen door de duinen banjert. Op de paden geven de vele mensen al genoeg overlast aan de natuur", "Ik heb daar geen behoefte aan (buiten het bramenplukken dan)" en "Laat de belangen van de natuur voorop staan. Als struinen kan, is dat mooi, maar natuur is geen gebruiksartikel. Deskundige beheerders kunnen hierover prima een afweging maken, maar maak geen pretpark van het eiland."

Tegenstanders van verruiming: "Bang dat kwetsbare vegetatie wordt vertrapt", "De dieren en vogels willen ook in de winter rust hebben", "De druk van de recreanten op de dierenwereld nu al te groot" en "De duinen zijn een kwetsbaar gebied, om buiten de paden te mogen lopen heeft voor mij geen meerwaarde."

Weerstand ook tegen mensen die zelf de vrijheid nemen: "Nu kom je al geregeld (groepen) mensen tegen die dwars door alles heen lopen. Ze negeren zelfs de borden kwetsbaar gebied of verboden toegang. Niet iedereen brengt respect voor de natuur op en zeker niet in deze lastige tijd met corona waardoor de druk op de natuur enorm is toegenomen."


En: "Struingebieden zijn niet natuurvriendelijk. De dieren die in de duinen wonen hebben recht op rust in de winter. De mens moet niet denken dat hij overal maar mag komen. Bescheidenheid siert de mens dus in deze. Er komt ook overal afval te liggen, want waar de mens komt ligt altijd afval."