Tachtig procent vindt dat er wel genoeg ruimte is voor recreatie in de natuur.
Tachtig procent vindt dat er wel genoeg ruimte is voor recreatie in de natuur. Foto: Tip Texel.nl

"Natuurgebieden zijn in eerste plaats voor zichzelf"

In de Texelse natuurgebieden is (ruim)voldoende ruimte voor recreatie. Dat vindt 80 procent van de deelnemers aan TipTexel.nl.

De reacties lopen uiteen. "De laatste 10 jaar is de toeristische druk op de natuur enorm toegenomen. Ik zie de natuur en biodiversiteit achteruit gaan", en "De natuurgebieden zijn er in de eerste plaats voor zichzelf, ze zijn kwetsbaar en moeten geen speelplaats voor recreanten worden." En ook: "Het moet ook voor vogels en andere dieren een fijn eiland bijven", "Natuur is schaars, mensen zijn er in overvloed" en "Eerder vond ik het jammer dat er stukken afgesloten zijn, maar met de enorm toegenomen drukte is het noodzaak om de natuur te beschermen."

Er zijn ook andere geluiden: "Er zouden meer wandelpaden open kunnen blijven in de zomer. Broedende vogels trekken zich vrij weinig aan van wandelaars", "Liever nog meer ruimte voor recreatie en natuurgebieden niet afsluiten" en "Ten eerste moet de natuur met rust gelaten worden. Ten tweede mag er wel veel meer bos en andere natuurgebieden bij. Er wordt veel te veel natuur opgeofferd voor huizen, wegen en vakantieparken. Dat moet echt stoppen."