Hospice Texel is na ruim vijf jaar uitgegroeid tot een begrip

Zo vanzelfsprekend als leven op Texel, willen veel Texelaars, - als de tijd daar is – ook sterven op hun eiland. Als dat door omstandigheden thuis niet kan, biedt Hospice Texel die mogelijkheid. Ruim vijf jaar na de opening uitgegroeid tot een begrip.


Zo vanzelfsprekend was dat vóór die tijd niet, voor wie in het ziekenhuis was uitbehandeld, in een zorgcentrum aan de overkant was beland, of als er thuis niet de benodigde zorg was. Alleen al de angst niet op eiland waar je zo mee vergroeid bent te kunnen sterven, benauwde velen.

“Hospices waren er wel, maar nog niet op Texel”, vertelt bestuursvoorzitter Brigitte Hollands over het idee dat zij samen met anderen aandroeg om ook op Texel zo’n voorziening te starten in de vorm van een bijna-thuis-huis. Dit betekent dat de zorg hetzelfde is geregeld als thuis; men houdt eigen huisarts, fysiotherapeut e.d.


“Het werd al heel snel omarmd.” De betrokkenheid bij Hospice Texel is sindsdien alleen maar groter geworden. Bestuurssecretaris Ad Waverijn: “We krijgen steun uit allerlei geledingen van de Texelse samenleving, van de breiclub van Oosterend tot de Rabobank.”

Dat is ook nodig, want Hospice Texel ontvangt wel subsidie van de overheid, maar moet het vooral hebben van giften uit de samenleving. Het staat er goed voor. Het huis dat in 2015 in samenwerking met Woontij werd opgericht, heeft de stichting in 2019 zelf in eigendom kunnen verwerven. Hollands: “Dat scheelt in de lasten.”

“Juni 2020 hadden we het 5-jarig jubileum willen vieren met een gebaar naar de Texelse samenleving toe, om te bedanken voor de onmisbare ondersteuning in de afgelopen jaren. Helaas kon dit niet doorgaan vanwege de corona maatregelen.”


Hospice Texel heeft plaats om twee mensen in hun laatste levensfase te ontvangen.

Meer informatie op www.hospicetexel.nl, via email lonneke@hospicetexel.nl of tel. 0222-728132.