De nieuwe Black Angus koeien op De Ploegelanden.
De nieuwe Black Angus koeien op De Ploegelanden. Foto: Dirk Kalverboer

Schotse hooglander vervangen door Black Angus

Het was een vraag die bij meerdere lezers leefde: waar waren de Schotse hooglanders van De Ploegelanden in De Dennen gebleven? Het antwoord: het contract van Staatsbosbeheer met de pachter van De Ploegelanden was afgelopen waarna Staatsbosbeheer in zee ging met een nieuwe pachter die Black Angus-koeien op De Ploegelanden laat grazen. De vorige pachter nam de Schotse hooglanders van De Ploegelanden op één na met zich mee en er bleven een paar hooglanders in De Geul waar ook Exmoorpony’s lopen.


De Schotse hooglanders waren jarenlang een vertrouwd gezicht in het natuurgebied bij de Ploegelanderweg. De ene hooglander die achtergebleven is, blijft volgens SBB nog een tijdje en komt er samen met de andere koeien te lopen.


SBB doet in De Geul en De Bollekamer aan wisselbegrazing, waardoor de Schotse hooglanders en pony’s die nu in De Geul lopen over een paar jaar in De Bollekamer grazen. De Black Angus-koeien zullen de komende jaren aanwezig zijn op De Ploegelanden. De koeien hebben een gemoedelijk karakter en staan bekend om de goede kwaliteit van het vlees.