Ter illustratie: voorbeeld van een Rapid Responder.
Ter illustratie: voorbeeld van een Rapid Responder. Foto: Internet

Texel krijgt tweede ambulancepost

Texel krijgt een tweede ambulancepost. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord verwacht dat de post in 2023 kan worden gerealiseerd.

De veiligheidsregio heeft het afgelopen jaar een meerjarenhuisvestingsplan gemaakt voor de Regionale Ambulancevoorziening Noord-Holland Noord (onderdeel van de veiligheidsregio) waarin een tweede ambulancepost voor Texel is opgenomen. Dat gebeurde volgens de veiligheidsregio met medewerking van de zorgverzekeraars. Een exacte locatie voor de tweede ambulancepost is volgens de veiligheidsregio nog niet bepaald. “Wel zal deze in onze gedachten aan de noordkant van Texel moeten zijn.” De afgelopen jaren is de brandweerkazerne nabij De Cocksdorp meermalen genoemd als mogelijke locatie om een ambulance te stallen, maar dat wordt door de veiligheidsregio desgevraagd niet benoemd. De veiligheidsregio zegt eraan te denken om ‘de 24-uurs ambulances op Texel’ over beide posten te verspreiden. Texel kent op het moment twee ambulances die dag en nacht voor het eiland beschikbaar zijn.


De zogeheten rapid responder wordt volgens de veiligheidsregio dit jaar als ‘derde ambulance-eenheid’ op Texel ingezet. Dat is een wagen waarmee ter plekke dezelfde hulp kan worden verleend als met een ambulance, er kunnen alleen geen mensen mee naar het ziekenhuis vervoerd worden. De rapid responder werd vorig jaar ook op Texel ingezet naast de twee ambulances. Er zou aanvankelijk in 2020 een derde ambulance op Texel komen, maar dat ging uiteindelijk niet door omdat er volgens de veiligheidsregio als gevolg van de coronacrisis geen mensen voor konden worden opgeleid.


De rapid responder rijdt nu meerdere dagen in de week op Texel en in de zomerperiode (1 juni tot 1 oktober) is het voertuig zeven dagdiensten per week op het eiland. “Op verzoek van de Texelse huisartsen verschuiven we de inzettijden van de rapid responder, zodat deze doorlopen tot vroeg in de avond. Dit past op dit moment goed in het - verhoudingsgewijze - grote volume aan “Eerste Hulp Geen Vervoer ritten” op Texel.” Burgemeester Michiel Uitdehaag reageerde desgevraagd positief op de ontwikkelingen rond een tweede ambulancepost. “Wat een goed nieuws voor Texel. Voor inwoners alsook eilandgasten is dit goed nieuws. Het lijkt erop dat de stalling van een derde ambulance in De Cocksdorp nu definitief wordt.”