Waalders protesteren voor behoud van het eigen watertappunt.
Waalders protesteren voor behoud van het eigen watertappunt. Foto: Gerard Timmerman

Stil paasprotest in De Waal: dorp wil eigen waterkraan behouden

De vervanging van de bestaande waterkraan op het pleintje “Bellevue” in De Waal door een nieuw, uniform watertappunt van de gemeente en PWN heeft kwaad bloed gezet in De Waal. Bewoners hielden tweede paasdag een stil protest.


Op initiatief van wijlen Willem Hemelraad en in samenwerking met waterleidingbedrijf PWN en met geld van Waalders kwamen er op het Bellevue pleintje naast de kerk een jaar of tien geleden bankjes en een watertappunt. Een authentiek ogende pomp, in de stijl van de omgeving. Inmiddels ook gezien als een monumentje ter nagedachtenis van Hemelraad.

Na het overlijden van Hemelraad beheerde Gerrit Boot het pleintje. Die wilde wel eens van de verantwoordelijkheid af en vroeg de gemeente het watertappunt over te nemen. Dat verzoek kwam ongeveer gelijktijdig met het initiatief van de gemeente en het PWN om alle dorpen van een watertappunt te voorzien.

Volgens b en w staat het tappunt op gemeentegrond en is aangesloten op de waterleiding van de leegstaande kerk. "De gemeente is dus juridisch verantwoordelijk hiervoor."

De gemeente: "In de oude situatie bestaat een risico dat het water besmet raakt met een bacterie. Dit levert een gevaar voor de volksgezondheid, omdat het water van dit bestaande watertappunt niet wordt bemonsterd en dus niet wordt gecontroleerd. Het betreft drinkwater voor consumptief gebruik, waarvan de consument mag verwachten dat het aangeboden water veilig is. Dat moet dan ook deskundig geborgd worden. PWN garandeert bij de nieuwe watertappunten de waterkwaliteit."

De Waalder dorpscommissie voelt zich gepasseerd. “Wij zijn van mening dat het nodeloos vervangen van ons watertappunt blijk geeft van ambtenarij uit een moppenblad en er totaal geen rekening wordt gehouden met de emoties van het dorp en haar bewoners”, verwoorden Hans en Cora de Winter de grieven uit het dorp in een brief aan de raad

Het ligt anders, stelt het college dat aangeeft ook in overleg met de beheerder te handelen. Het PWN wil het bestaande authentieke watertappunt in De Waal niet in beheer overnemen. Dit onder meer in verband met de herkenbaarheid, onderhoud en de waterkwaliteit.

Als de gemeente dan toch een watertappunt wil, meldt de dorpscommissie, maak die dan op het pleintje nabij de rotonde. Maar het college voelt hier, ook vooruitlopend op de herinrichting, niets voor en vindt de huidige plek de beste locatie.

Afbeelding