Hekim Umur praat over het toerisme en wonen op Texel.
Hekim Umur praat over het toerisme en wonen op Texel. Foto: Dirk Kalverboer

"Droom is hier een restaurant te beginnen"

Hekim Umur (21) uit Den Burg, is momenteel werkzaam bij Boutique Hotel Texel. Hij vertelt hoe hij tegen het toerisme en wonen op Texel aankijkt. Dit is deel drie van de serie “Jonge Texelaars over toerisme en wonen op Texel.”

Hekim vindt het toerisme op Texel erg leuk, hij merkt dat het de laatste jaren stukken drukker is geworden op Texel. “Het is hier zeker in de zomer altijd druk met toeristen. Al merk ik nu dat de toeristen ook op andere tijdstippen van het jaar komen. Ik werk zelf in een hotel en daar zie ik dat het zeker in de weekend altijd druk is. Naar mijn idee komen er nu toeristen, die anders naar een land als bijvoorbeeld Spanje zouden gaan. Ik zie Texel nu ook echt als een vakantie-eiland. Dat vind ik leuk.”


Hij zou niet echt weten wat er anders zou moeten aan het toerisme op het eiland. “Ik vind het zo eigenlijk wel goed gaan, alleen mocht het straks nog drukker worden, dan is er gewoon niet genoeg plek voor de toeristen. In mijn ogen zou het goed zijn als er dan meer vakantieparken en gelegenheden voor activiteiten gebouwd zouden worden. Dat is ook goed voor de economie, alleen moet het niet te vol worden. Ik denk dat je die vakantieparken en gelegenheden voor activiteiten het beste kan verspreiden over het hele eiland, zodat het toerisme hier wel leuk blijft. Wel vind ik dat de bouw daarvan niet ten koste mag gaan van de natuur. Ik vind dat we daar zuinig op moeten zijn, want ik vind dat hier heel mooi.” De toekomst van het toerisme is niet iets waar Hekim zich dagelijks mee bezighoudt. Hij vindt het wel belangrijk dat het goed blijft gaan op Texel.

Wonen

Over de huizenprijzen op Texel maakt hij zich wel zorgen. “Ik ben van plan om na mijn huidige opleiding: “de koks-opleiding op mbo niveau 3”, door te studeren aan mbo niveau-4. Ik zou dolgraag voor een tijdje in een stad als bijvoorbeeld Amsterdam willen wonen. Alleen wil ik wel echt terugkeren naar Texel, qua werk is het hier ideaal voor mij, maar financieel gezien is dat lastiger.

Als student spaar je vaak niet zo heel veel, daarom is het voor mij financieel niet aantrekkelijk eigenlijk. Toch zit Texel enorm in mijn hart, ik ben hier dan niet geboren, maar ik hou wel echt van dit eiland.” Buiten het wonen op Texel heeft hij in de toekomst nog een andere droom; op Texel een eigen restaurant beginnen.” Zijn verwachting is dat veel jongeren het eiland gaan verlaten voor het vasteland. “Dat ze het eiland gaan verlaten komt met name door de huizenprijzen denk ik, maar ook vanwege het studeren in een stad, wellicht krijgen ze het daar zo leuk dat ze daar blijven wonen.”

Hekim heeft om zich heen vaak gehoord dat leeftijdsgenoten Texel willen verlaten voor de stad, hij heeft wel enig idee hoe dat komt. “Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dat zelf eerst ook had, nu denk ik daar wel heel anders over, maar zij zeggen dat denk ik, omdat ze willen weten hoe de wereld buiten Texel is, omdat ze nog jong zijn en geen idee hebben hoe het ergens anders is.”

Hij vindt dat de gemeente er wel iets aan kan doen om ervoor te zorgen dat Texelse jongeren woonachtig zullen blijven op Texel. "Texelaars moeten voorrang krijgen bij de woningstichting. Het is erg belangrijk dat Texelse jongeren ook op hun eigen eiland kunnen wonen. Daarnaast vind ik het van belang dat de huizenprijzen gaan dalen, zo is er een grotere kans dat ze op Texel blijven wonen en zo blijft het wel een leefbaar eiland.”