Huisartsen starten met vaccinaties

De Texelse huisartsen vaccineren van donderdag 8 tot en met zaterdag 10 april in de TXL sporthal in Den Burg de groep Texelaars van 60 tot 65 jaar.

Het gaat om bewoners van het eiland die geboren zijn in 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960. Mensen met ernstig overgewicht en mensen met het Down-syndroom (boven de 18 jaar) die thuiswonend zijn, krijgen eveneens tussen 8 en 10 april hun eerste vaccinatie tegen het coronavirus. De Texelse huisartsen maken gebruik van de prikpost die de GGD in de sporthal heeft ingericht. Van donderdag 1 tot en met zaterdag 3 juli worden de tweede vaccinaties aan deze groep gegeven.

De betreffende personen krijgen een persoonlijke uitnodiging. Volgens de huisartsen is het prettig als iedereen zich aan de tijdvakken weet te houden in verband met de ingewikkelde logistiek en beperkte houdbaarheid van de vaccins. "Het is niet mogelijk de afspraak te verzetten. Enkel als er sprake is van ziekte of klachten die passen bij het Covid-virus kan de eigen huisartsenpraktijk gebeld worden om te kijken wat er mogelijk is.'" Dat geldt ook voor zeevarende Texelaars die op de aangewezen dag niet kunnen komen.

Praktijk De Kaap doet donderdagochtend 8 april en donderdagochtend 1 juli de vaccinaties en huisartsenpraktijk 't Wad doet ze op donderdagmiddag 8 april en donderdagmiddag 1 juli. De cliënten van Haasdijk/Den Breejen zijn vrijdagochtend 9 april en zaterdagochtend 3 juli aan de beurt en de cliënten van Uithoven/Plasmans mogen op vrijdagmiddag 9 april en vrijdagmiddag 2 juli. De praktijk van De Witte is aan de beurt op zaterdagochtend 10 april en vrijdagochtend 2 juli.

De Texelse huisartsen benadrukken dat het niet alleen voor de eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van alle Texelaars belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen zich laten inenten. Dat gebeurt met Astra Zeneca. "Er is afgelopen tijd veel te doen geweest over dat vaccin. Het is belangrijk om te weten dat het risico op trombose bij het oplopen van een corona-infectie groter is dan volgens de huidige inzichten mogelijk het geval is na vaccinatie." Volgens de huisartsen is het niet bekend wanneer het mogelijk is om eventueel met een ander vaccin te worden ingeënt op Texel.