Burgemeester belt met staatssecretaris

Defensie en de gemeente gaan de contacten aanhalen om elkaar voortaan beter te informeren over wat ze aan het doen zijn.

Dat hebben burgemeester Michiel Uitdehaag en demissionair staatssecretaris Barbara Visser van Defensie met elkaar afgesproken tijdens telefonisch overleg naar aanleiding van het wijzigen van de aanvliegroute voor straaljagers boven de Vliehors. De burgemeester gaf in het gesprek aan dat hij er niet blij mee is dat Defensie de gemeente niet van tevoren had geïnformeerd over het wijzigen van de aanvliegroute. Dat had volgens een convenant uit 2002 tussen de gemeente en Defensie wel gemoeten, maar gebeurde niet. De burgemeester en de staatssecretaris bleven tijdens het gesprek van mening verschillen over de vraag of Defensie de gemeente juridisch gezien ook van tevoren had moeten informeren. Volgens de burgemeester wel, volgens de staatssecretaris niet.


Volgens Uitdehaag had de gemeente achteraf bekeken anders kunnen handelen toen de ontwerpbeschikking voor het wijzigen van de vliegroute vorig jaar ter inzage lag. De gemeente diende op basis van een akoestisch onderzoek van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord geen bezwaar in waardoor er nu een kort geding van diverse organisaties op Texel loopt om de wijziging van de vliegroute alsnog aan te vechten. Een aantal Texelaars adviseerde de gemeente al in een vroeg stadium om vooral wel bezwaar in te dienen en dat is volgens de burgemeester achteraf bekeken binnen de gemeentelijke organisatie niet goed geland en de urgentie werd niet goed ingeschat. Als de gemeente van tevoren beter door Defensie was geïnformeerd was het akoestisch onderzoek volgens Uitdehaag mogelijk ook op een andere manier verricht, omdat er dan specifieker naar de zaak gekeken had kunnen worden. Hij wijst erop dat zaken in de lucht zeer specifieke kennis vereisen.


Dat hij behalve burgemeester van Texel ook voorzitter is van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord houdt volgens Uitdehaag geen enkel verband met elkaar. "Ik ben daar onafhankelijk en onpartijdig voorzitter. Suggereren dat er een verband zou zijn, zou betekenen dat ik me daar met het vragen van adviezen zou bezighouden, maar dat loopt via andere lijnen binnen de gemeente." De Omgevingsdienst is een samenvoeging van de milieudiensten Regio Alkmaar, Kop van Noord-Holland, West Friesland en de provincie.


De burgemeester heeft eveneens met de provincie gesproken over de kwestie. De gemeente kreeg van die kant het verzoek deel te gaan nemen aan provinciaal overleg over een herverdeling van het luchtruim die eraan komt als Lelystad Airport open gaat. Dat moet nieuwe verrassingen voorkomen. Wat de gewijzigde aanvliegroute boven de Vliehors betreft, is het afwachten wat de rechter binnenkort oordeelt in het kort geding.