Huub Schous met de door hem gemaakte imitatie-kemphanen.
Huub Schous met de door hem gemaakte imitatie-kemphanen. Foto: Gerard Timmerman

Kemphaan: nog niet, maar ooit...

De kemphaan is terug als broedvogel in Waalenburg. Het zou zo mooi zijn om het eerste paartje vanaf de Staart te verwelkomen. Maar op 1 april nog even niet.


De kemphaan was ooit talrijk op Texel, met name polder in Waalenburg. Zelfs zodanig dat De Staart, in de jaren dertig nog een onverhard karrenpad, door Jac. P. Thijsse de “Kemphanenweg” werd genoemd. De (schijn)gevechten tussen de kemphanenmannetjes met hun opgezette kragen waren hier zo talrijk en een zodanige attractie, dat ze zelfs landelijke bekendheid genoten.

Door diverse oorzaken raakte de kemphaan in de verdrukking. Een verslag van de Ornithologisch Vereeniging van 1902 meldt dat in de PH-polder alle eieren van kemphanen waren geraapt. In 1970 broedden er op Texel nog maar 30 paren.

Na 1985 verdween de kemphaan, een liefhebber van een natte en drassige omgeving, helemaal als broedvogel van Texel. Natuurmonumenten (NM) koesterde de hoop dat door de natuurontwikkeling en de daaraan gekoppelde vernatting van Waalenburg, de kemphanen weer zou gaan broeden in Waalenburg. De kemphaan is daarom een van de zogeheten "doelsoorten" voor Waalenburg.

De terugkeer van de kemphaan als broedvogel zou voor NM de kroon op het beheer zijn. De naam van het nieuwe fietspad door Waalenburg loopt er al op vooruit: Kragemakerspad, de Texelse benaming voor de kemphaan.

Huub Schous uit Den Hoorn wilde er niet op wachten en liep er donderdag al op vooruit met enkele door hem gefabriceerde imitatie-kemphanen.