De Kringloopwinkel van Dorcas aan de Abbewaal.
De Kringloopwinkel van Dorcas aan de Abbewaal.

Discussie over detailhandel op bedrijventerrenen niet nieuw

Het bestuur van Kringloopwinkel Dorcas heeft komende week een gesprek met het college van b en w over hoe het verder moet. Dit naar aanleiding van het nieuws vorige week dat de Kringloopwinkel niet in het pand aan de Abbewaal gevestigd mag blijven.


“Het bericht kwam voor ons als een donderslag bij helderde hemel”, meldt voorzitter Jan van Schie. Het nieuws is ook hard aangekomen bij de vele tientallen vrijwilligers van de Kringloopwinkel, die vorig jaar is geopend. Ook een domper voor veel klanten, leveranciers en sympathisanten. De petitie “Laat Dorcas aan de Abbewaal zitten” was woensdag door meer dan duizend mensen ondertekend.

Vooruitlopend op het gesprek met het college gaat Van Schie niet inhoudelijk in op de handelwijze van het college en eerdere afspraken met de gemeente die aan de vestiging op deze locatie ten grondslag liggen.

Heikel punt in deze kwestie is met name de vraag in hoeverre je bij de Kringloopwinkel kunt spreken van detailhandel. Het bestemmingsplan staat volgens b en w alleen “volumineuze detailhandel” toe. Volgens het college is hier sprake van “gewone detailhandel”, wat op bedrijfsterreinen niet is toegestaan.

Over detailhandel en andere activiteiten die al dan niet thuishoren op bedrijfsterreinen is in het verleden ook het nodige te doen geweest. Eind jaren negentig begon installatiebedrijf VEM een winkel in een pand aan de Spinbaan. Toen dit besluit door een onderneming uit het centrum werd aangevochten, concludeerde de rechter en in hoger beroep ook de Raad van State dat de gemeente de vrijstelling voor de winkel niet had mogen geven en moest de detailhanel worden gestaakt.

"Uitplaatsing van supermarkten naar bedrijventerreinen is niet wenselijk', stond in de toekomstvisie Voorzieningenstructuur die op 2 maart 2010 - één dag voor de verkiezingen - door de raad (coalitie van Texels Belang, CDA en GroenLinks) werd vastgesteld. Dus ook geen verplaatsing van de Aldi uit het centrum van Den Burg naar het bedrijventerrein aan de Spinbaan.

De nieuwe coalitie van PvdA, Texel 2010, VVD en D66 die na de verkiezingen van 2010 aantrad, dacht daar anders over. Onder aanvoering van met name Texel 2010 maakt de nieuwe coalitie zich hard voor de verplaatsing van de Aldi naar de Spinbaan (pand waar nu Govers zit). Het Texelse Verbond van Ondernemers (nu TOP) tekende verzet aan en ook de provincie toonde zich kritisch. Uiteindelijk trokken de eigenaar van het pand en de Aldi het verzoek tot verplaatsing zelf in.

De Toekomstvisie Voorzieningenstructuur Texel van 2010 bood wel ruimte voor de verhuizing supermarkt Albert Heijn naar de Waalderstraat. Uiteindelijk vond de raad dat dit teveel ten koste van het centrum zou gaan en stak er een stokje voor. In Oudeschild was een tijdje terug discussie over bepaalde bedrijfsactiviteiten in het voormalige groothandelscentrum.

Detailhandel of niet?

Klopt de redenering van b en w dat de Kringloopwinkel “gewone detailhandel” bedrijft?

De Raad van State (RvS) boog zich in 2014 over een soortgelijke kwestie in Heteren. Daar staat het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein toe: detailhandel in bedden, keukens, meubels, kringloop, sanitair en andere vergelijkbare volumineuze goederen. Over de kringloopwinkel kwam discussie.

De RvS stelde zich op het standpunt “dat een kringloopwinkel op het bedrijventerrein is toegestaan, omdat de voor de verkoop aangeboden artikelen een groot oppervlak behoeven voor de uitstalling daarvan”. De RvS wees er op dat het gaat om uitstalling van goederen, zoals bankstellen, bedden en kasten. De RvS stelde dat “er weliswaar ook niet-volumineuze goederen werden verkocht in een kringloopwinkel, maar dat dit wat betreft het daardoor ingenomen verkoopoppervlak ondergeschikt is”.

Dorcas heeft landelijk 41 Kringloopwinkels, waarvan er volgens voorzitter Jan van Schie slechts eentje in het winkelcentrum zit, de rest op bedrijventerreinen.

Praktisch gezien is het niet te doen een Kringloopwinkel zoals op Texel in het centrum te hebben. Het merendeel van de aangeleverde producten komt niet door de selectie. Die belanden niet in de eigen winkel, maar worden opgehaald door Amsing, Tatenhove, gaan naar Van der Vis voor Roemenië, Jan en Paula, de Rotary, de rommeltjesmarkt of gaan naar elders. Het is er dus een komen en gaan van auto's, bestelwagens en vrachtauto's, wat niet in het centrum past.