Rick Winkel opent vandaag in de Waalderstraat WNKL Surf & Lifestyle.
Rick Winkel opent vandaag in de Waalderstraat WNKL Surf & Lifestyle. Foto: Gerard Timmerman

Een winkel zo dynamisch als de Noordzee

“Een portofolio van alles wat ik leuk vind. Zo kan iedereen meteen zien wat mij interesseert en waar ik voor sta.” In notendop de omschrijving van WNKL Surf & Lifestyle, de winkel die Rick Winkel vandaag opent in de Waalderstraat.


Geen alledaagse winkel, alleen al doordat hij geen dag hetzelfde is. Rick: “90 procent van wat je ziet is te koop. Zo verplicht ik mezelf de winkel steeds te veranderen en een andere uitstraling te geven. Zo houd ik de winkel dynamisch en veranderend van aanzicht, net als de Noordzee”, legt hij de link met zijn grote hobby: golfsurfen.

“Ik doe dat al vanaf mijn 12e, 13e. De vrijheid die ik ervaar. Elke keer als ik het water in ga is het compleet anders. Je kunt het individueel doen, maar je enthousiasme ook delen met anderen. Dat er een golf voorbij komt die je zelf niet kunt pakken, maar een vriend doet er wat leuks mee. De sport, in combinatie met het strandleven, een barbecue met een biertje er bij. Door corona is de interesse in individuele sporten toegenomen, zo wordt ook surfen door steeds meer mensen beoefend.”

Rick vertrok samen met Teun Souverein op zijn 18e naar Nieuw Zeeland. “We hadden toen een ideaal beeld van onze latere leven: naar Californië. Een gedeeld pand met horeca en een surfshop, Teun de horeca, ik de surfshop, ergens vlakbij de oceaan waar de zon altijd schijnt." Tijdens zijn studie verdiepte Rick zich in conceptontwikkeling voor de vrije tijdsbranche. Hij werkte in de horeca en deed bij Old Man in Amsterdam winkelervaring op. Texel was nooit ver weg. Om te surfen en hij organiseerde al een paar keer het Sunny Side Up festival bij Paal 12. Toen zijn schoonvader Jan Kee hem op Texel een winkelpand te huur aanbood, keerde hij definitief terug.

“De surfgemeenschap is hier niet heel groot, maar iedereen kent elkaar. Texel trekt steeds meer golfsurfers, wegens de rust en de ligging. Ik zie deze winkel als een plek waar de community elkaar kan ontmoeten. Waar je heen kunt voor een babbeltje over surfen. Waar je je basisartikelen, zoals wax, vinnetjes en grip kunt halen. Met interessante lifestyle-kleding en -producten, huisaccessoires, vintage design, kunst en andere hebbedingetjes. Een hippe plek voor surfers, creatievelingen en iedereen die van mooie kleding en producten houdt.

Bij de entree in het monumentale pand een sfeervolle zithoek. In de bar is een platenspeler gebouwd, het vinyl nodigt uit om te draaien. “Sfeer is belangrijk. Bezoekers kunnen zo eigenwijs zijn en zelf een plaat opzetten die ze leuk vinden, uit een collectie die mij aanstaat.”

“Ik verkoop alleen dingen die mij interesseren, die ik leuk vind en waar ik achter sta. Zoals deze twee kledingmerken: Carhartt is van origine Amerikaanse werkkleding opgericht rond 1890 in Detroit. In de 90’s is het geland in Europa onder de noemer Carhartt WIP waarmee ze de skate en kunst & cultuursector zijn gaan veroveren. Het andere merk is New Amsterdam Surf Association. Een jong merk. In het team zitten enkele bevriende Texelaars: Niels en Lars Jalving, Senne Roeper, Jaas Roeper en Mees Koch, tevens goeie surfers. Een jong merk dat perfect de surfscene in Nederland weet te vertalen. Daarnaast verkoop ik eigen ontwerpen, met leuke hints naar Texel en de Texelse surfcommunity."

Ook de racefiets aan de muur is te koop. "Ooit ben ik met mijn vader (Fred) en broer Tom begonnen oude racefietsen op te knappen. Van de verkoop kon ik mijn oldtimer kopen. We knappen nog steeds fietsen op. Zodra ik deze verkoop, staat er alweer een andere in de schuur.”

Meer informatie op www.wnkl.nl, reserveren via 06-29303749 of rick@wnkl.nl.